Förstklassig festival för finsmakare är tillbaka: ”Serveras häftiga ölvarianter”

Publicerad:
Ölkännare får chansen att smaka på över 120 sorter vid årets ölfestival på Nöjesfabriken. Festivalgeneral Mark Pulman berättar att det finns en sort för alla smaklökar. Foto: Lisa Olaison/Arkiv

Över 120 sorter att välja bland. På lördag får ölkännare sitt lystmäte när ölfestivalen på Nöjesfabriken arrangeras för andra gången.

– Det serveras häftiga ölvarianter från några av Europas bästa bryggerier, säger Mark Pulman, festivalgeneral.

Det bjuds både på traditionella och experimentella smaker under den andra upplagan av ölfestivalen där 33 mikrobryggerier serverar sin dryck.

– Jag tycker att vi har fått ihop en bra mix av väldigt högt ansedda bryggerier. Många av besökarna är riktiga ölkännare och för dem blir det lika mycket av en kulturupplevelse som en smakupplevelse, säger Mark Pulman.

Vid sidan av att fukta strupen kan besökarna också äta mat, lyssna på livemusik samt aktivera sig med biljard, dart och bowling.

– Vi kopierar konceptet från det första året med skillnaden att vi har andra bryggerier och artister, säger Mark Pulman.

Udda god öl

Det finns några bryggerier som han flaggar extra för. Ett par av dem är ungerska Mad scientist och polska Funky fluid. Extraordinära namn som enligt Pulman stämmer bra överens med deras ölsorter.

– Båda bryggerierna vågar tänka utanför boxen och experimentera med olika smaker. Ölen kanske inte ser så frestande ut vid en första anblick, men när folk smakar märker de att slutresultatet är bra.

Det finns ett enda amerikanskt bryggeri på plats. För dem som gillar mer traditionell öl förordas besökarna att testa Barrier brewerys utbud.

– De håller väldigt fin klass och får alltid höga recensioner.

Båda bryggerierna vågar tänka utanför boxen och experimentera med olika smaker.
Mark Pulman

Lokala inslag i lokalen

Mark Pulman säger att det är viktigt att det finns en lokal förankring på festivalen. Värmland representeras av fem bryggerier. Ten hands, MJ´s, Twelve arches, Wiksfors och Good guys.

– Totalt sett kommer det att serveras mängder av öl som folk inte har provat tidigare.

Festivalen indelas i två sittningar: en på dagen och en på kvällen.

– Vi räknar med att det blir fullsatt vid båda tillfällena, cirka 1 500 besökare per sittning. Evenemanget var väldigt uppskattat förra året och jag tror att det blir så igen, säger Mark Pulman.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMusikfestivalerNöjesfabrikenÖl

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare