Efternamn i allt orimligare form

Publicerad:
Hanna Bennison. Foto: Adam Ihse / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har ni träffat på nån Kentsson? Inte jag heller. Men nog fanken finns ett gäng svenskar med just detta orimliga efternamn. Och det är bara början.

I min oförtrutna jakt på strunt som tar tid från viktigare saker i mitt liv halkade jag av oklar anledning in på detta med ovanliga ”son-namn”. Och jag drog givetvis in bänkgrannen här på Fölkbla´t också. Det visar sig att det nästan – men bara nästan – är stört omöjligt att hitta mansnamn som folk inte satt ett ”-sson” eller ”-son” efter.

Att Andersson och Johansson är vanligast är ingen nyhet, trots att det hetat ”Medel-Svensson” sen Eldkvarn brann. I andra änden av spektrat blir det mysko.

Sedan tidigare kände vi till såna avarter som Ingesson (Klas), Israelsson (Kacka) och Bennison (Hanna). Några går utom tävlan, då de bara satt ”-son” efter nån random pryl de fått syn på. Som den goa gamängen, gamle friidrottaren och numera idrottsvetenskapslektorn här i Karlstad; Stefan Wagnsson.

Men sen snurrar det allt yvigare: Sonnysson, Connysson, Tonysson och Ronnysson? Finns. Kevinsson, Joakimsson, Timsson och Göstasson? Jajamensan.

Efter idoga försök hamnade jag till slut på ett förnamn så obskyrt att bara fem personer i riket har det som tilltalsnamn, trots att det förekommer i almanackan. Och då föll bilan.

Vad vi snackar om? Tiburtius.

Så vassego, du som vill bli unik. Bara att snyta namnet Tiburtiusson.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadVärmlands län

Läs vidare