Kyrkerudrektorn inte psykiskt störd – åklagaren yrkar på hårdare straff

Publicerad:
Den biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola dömdes i tingsrätten för att förskingrat 4,8 miljoner kronor. Nu väntar Hovrättens dom inom kort. Foto: HP Skoglund

På fredagen avslutades hovrättsförhandlingarna i fallet med den förskingrande biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola.

Åklagaren yrkar på ett något skärpt straff för 53-åringen.

Efter en månads paus för en så kallad paragraf 7-undersökning (en liten sinnesundersökning) återupptog Hovrätten för Västra Sverige förhandlingarna på fredagsmorgonen.

Man kunde då ta del av slutsatsen att mannen inte bedömdes ha varit allvarligt psykiskt störd vid tiden för brotten (fram till det hela upptäcktes 2015). Och inte heller i dag. Därefter följde både åklagar- och försvarssidan upp med påföljdsframställningar.

Åklagaren Magnus Feldth Håpnes yrkade på att tingsrättens dom på två år och nio månader i fängelse för grov förskingring och trolöshet mot huvudman skärps något.

– Jag bedömer att rätt straffvärde är tre års fängelse. Motparten yrkade på i första hand frikännande och i andra hand ett betydligt mildare straff. Min bedömning är dock att Hovrätten i stor utsträckning kommer att landa i ungefär samma slutsats som tingsrätten.

Dom kommer att meddelas den 9 juni.

Förskingringshärvan tas upp av hovrätten: ”Vill se ett längre straff”Kyrkerud vill se framåt: ”Hoppas inte skolan förknippas med gammalt elände”Blomquist slår ifrån sig: ”Jag är förd bakom ljuset”Efter förskingringsdomen: ”Ansvaret faller tungt på rektorn”Regiondirektören: ”Känslan var att det skulle bli en fällande dom”Tog miljoner från folkhögskola – 52-åring döms till fängelse

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättFängelseFörskingringHovrätten för Västra SverigeMagnus Feldth HåpnesTrolöshet mot huvudman

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare