Skadegörelse: Här är kommunen där anmälningarna peakade i april

Publicerad:
Klotter räknas som skadegörelsebrott om det anmäls till polisen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under april 2023 anmäldes fler skadegörelsebrott än någon månad sedan 2006. Det visar ny statistik från Brå.

Det anmäldes sammanlagt 47 skadegörelsebrott i Säffle kommun under april 2023. Inte en enda månad sedan 2006 har det anmälts så här många skadegörelsebrott i kommunen.

Sett till hela de senaste året pekar statistiken också en uppåtgående trend. Under de senaste tolv månader har det anmälts 44 procent fler skadegörelsebrott än för ett år sedan.

I snitt har det sedan 2006 anmälts elva skadegörelsebrott per månad i Säffle kommun.

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Så om skadegörelsen verkligen har ökat i kommunen, eller om det bara är anmälningarna som gjort det, är svårt att säga.

Antalet anmälda skadegörelsebrott – dit klotter räknas – varierar exempelvis stort över tid och påverkas mycket av rutiner vid rapportering. En del samlar ihop en större mängd brott och registrerar dem vid ett tillfälle.

Benägenheten att anmäla brott kan också förändras över tid, till exempel på grund av förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor.

Jens Finnäs, Newsworthy

Värmlands Folkblad

Artikeltaggar

AnmälningarBrottBrott, lag och rättNewsworthySäffle kommunSkadegörelseStatistikVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare