Rekordmånga sitter häktade i Värmland – fördubblats sedan årsskiftet

Publicerad:
Rekordmånga sitter häktade i polisregion Bergslagen. Foto: Helena Söderqvist

För tillfället är ett rekordstort antal personer häktade i polisregion Bergslagen. Över 150 personer sitter häktade i Dalarnas, Örebro och Värmlands län.

– Det är 30 personer som sitter häktade i Värmland, säger Diana Qudhaib, pressekreterare för polisens regionledning i Bergslagen.

Av de häktade i polisområde Värmland är cirka hälften misstänkta för grov brottslighet – mord, mordförsök och grovt narkotikabrott. Under 2023 har polisen i Värmland jobbat med flertalet mordutredningar – den senaste efter mordet på Drottninggatan i Karlstad den 7 maj. Två män sitter häktade misstänkta för att ha mördat en 20-åring.

– Sex personer är misstänkta för mord och mordförsök i Värmland. Sju misstänks för grovt narkotikabrott och fem för relationsbrott. Vid årsskiftet satt 15 personer häktade, så siffran har fördubblats sedan dess, säger Diana Qudhaib.

Diana Qudhaib.
Diana Qudhaib.

Ökningen av antalet häktade har flera olika orsaker enligt polisen.

– Vi har haft ett antal grova våldsbrott och narkotikabrott där vi varit framgångsrika med att identifiera, lokalisera och gripa gärningsmän under våren. Samtidigt har vi under tiden efter upploppet förra påsken kontinuerligt frihetsberövat gärningsmän som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet vilket i normalfallet innebär häktning, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen i ett pressmeddelande.

Men de många häktade innebär också problem för polisen. Man jobbar nu tillsammans med Kriminalvården för att komma på rätsida med överfulla häkten i regionen.

– Utmaningen med överfulla häkten är inte ny och har dessutom förvärrats genom allt det goda arbete som utförs varje dag i polisens brottsbekämpande arbete. Det pågår en dialog med Kriminalvården på olika nivåer för att komma tillrätta med utmaningarna, säger Niclas Hallgren.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDiana QudhaibHäktningarKarlstadKriminalvårdenMordMordförsökNarkotikabrottNiclas HallgrenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare