Patrik har kommenterat travlopp i 35 år – nu väntar Elitloppet igen

Publicerad:
Patrik Nilsson där han ofta sitter och kommenterar sina lopp, i måldomartornet på Färjestadstravet. Foto: HP Skoglund

Han har kommenterat travlopp i 35 år. På söndag ska han vara löpningsreferent i Elitloppet för 18 gången. Möt profilen Patrik Nilsson som är ett välkänt ansikte på Färjestadstravet.

En dryg timme innan första start parkerar han bilen nära läktaren, hälsar på några personer i publiken och går sedan vant upp till andra våningen i måldomartornet. Det är måndagskväll och tävlingar på Färjestadstravet. Patrik Nilsson är klädd i en ledig skjorta och ett par jeans. Han kan rutinerna.

– Mitt första uppdrag är att ropa ut att det är provstarter bakom startbilen, säger han.

Även om Patrik Nilsson föddes i Fjugesta mellan Örebro och Degerfors förknippas han mycket med Färjestadstravet, den första bana han blev ordinarie löpningsreferent på.

Men det var på Örebrotravet han refererade sitt första travlopp.

– Redan som ung var jag intresserad av allt som hade med sport att göra och jag var mycket på Örebrotravet. Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet och praktiserade samtidigt på banan, säger Patrik Nilsson.

En dag hösten 1988, när han var 18 år, var plötsligt den ordinarie löpningsreferenten sjuk och den vikarierande upptagen med annat. Då fick Patrik Nilsson hoppa in och kommentera sina första lopp.

– Jag minns att jag var spänd och fokuserad. Mitt första lopp finns inspelat på VHS och jag har kollat på det några gånger. Det låter inte som att det är jag som pratar, men det är kul att minnas tillbaka hur karriären började.

Mitt första lopp finns inspelat på VHS och jag har kollat på det några gånger.
Patrik Nilsson

Ett fullt schema

Tillbaka på Färjestadstravet går Patrik Nilsson igenom kvällens programförändringar, alltså vilka hästar som inte kommer till start och vilka hästar som får en annan kusk bakom sig.

Hans klara röst ljuder för andra gången genom banans högtalarsystem.

Veckan VF intervjuar Nilsson ska han referera lopp runt om i Sverige från måndag till fredag. Så ser ibland vardagen ut för landets enda heltidsanställda löpningsreferent. Han är ordinarie på sju banor, däribland nationalarenan Solvalla som står värd för Elitloppet med världens bästa hästar den sista helgen i maj varje år.

– Jag blev ordinarie referent på Färjestad 1992 sedan blev det likadant på Örebrotravet och efter det följde andra banor. Solvalla tillkom 2006 och nu när Elitloppet närmar sig börjar jag att tagga upp.

År 1992 blev Patrik Nilsson ordinarie referent på Färjestadstravet. Han kommenterar även Sveriges största travlopp, Elitloppet, på Solvalla i Stockholm.
År 1992 blev Patrik Nilsson ordinarie referent på Färjestadstravet. Han kommenterar även Sveriges största travlopp, Elitloppet, på Solvalla i Stockholm. Foto: HP Skoglund

Alltid påläst

Första start är cirka tjugo minuter bort på Färjestadstravet och Patrik Nilsson kollar så att all utrustning och hjälpmedel fungerar som de ska. Headset, tidtagarur, mikrofon, kikare och tv är redskapen han använder.

– Jag får inte så bra överblick från måldomartornet. Därför behöver jag titta i kikaren. På upploppet är det svårt att få ordentligt djup och se vilka hästar som springer fortast, då brukar jag ta hjälp av tv:n.

53-åringen säger att han tror att Färjestad är den bana han kommenterat flest lopp på. Varje år blir det totalt tusentals referat från Sveriges olika travovaler. Förberedelserna sitter i ryggmärgen.

– För mig är det viktigt att vara påläst på hästnamnen så att jag uttalar dem rätt. Ibland är namnen knepiga, särskilt när det är dubbelnamn på olika språk. Några gånger har jag kontaktat uppfödaren för att få facit, säger Patrik Nilsson och fortsätter:

– Ofta börjar jag att studera kvällen innan eller samma dag det är tävling. Det är tacksamt att många hästar återkommer på de olika banorna.

Efter en travdag brukar han inte lägga händelserna på minnet.

– Folk brukar fråga om jag kommer ihåg olika lopp, men det gör jag oftast inte. Vilka hästar som vann stora race för flera år sedan har jag dålig koll på. Som tur var är det många andra som är bättre på sådant.

Är det något lopp som etsat sig fast hos dig?

– När Nuncio vann Elitloppet 2016. Det var en vinnare som folk gillade, stämningen på Solvalla var på topp och jag var nöjd med referatet.

Tidtagarur är ett av de viktigaste redskapen i yrket.
Tidtagarur är ett av de viktigaste redskapen i yrket. Foto: HP Skoglund

Ett varierande tonläge

Referattekniken skiljer sig åt mellan landets kommentatorer och Patrik Nilsson har en mall för hur han arbetar.

– Under ett lopp på 2 140 meter som är den vanligaste distansen försöker jag att nämna alla hästars positioner åtminstone två gånger. Då är jag tydlig med namn och nummer så att varje åskådare vet vilken position ”deras” häst har. Ju längre loppet går ju mer fokuserar jag på den främre delen av klungan och försöker att nämna de hästar med störst chans, säger han.

Inlevelsen är viktig.

– Jag vill skapa spänning i loppet och att de som tittar ska tycka att det är intressant. Sedan försöker jag att anpassa tonläget efter loppets dignitet. Ett lopp med 20 000 kronor i förstapris refererar jag med lägre intensitet än ett race med en miljon kronor till vinnaren.

Har du gjort någon ordentlig referatmiss?

– Ja, för några år sedan sa jag fel hästnamn på den som vann. Hästen som jag utropade som segrare kom tvåa och det var inte ens hårt i mål. I övrigt blir det småmissar då och då. Några gånger har jag missat att favoriten galopperat och även sådana mindre fel försöker jag att eliminera, säger Patrik Nilsson.

Referattekniken går ut på att skapa spänning för åskådarna och tv-tittarna. Tonläget är viktigt för hur upplevelsen uppfattas av publiken.
Referattekniken går ut på att skapa spänning för åskådarna och tv-tittarna. Tonläget är viktigt för hur upplevelsen uppfattas av publiken. Foto: HP Skoglund

Tippar San Moteur

Med ett oregelbundet arbetsschema händer det att han är ledig flera dagar i sträck. Han lutar sig tillbaka i stolen och funderar några sekunder på hur fritiden ser ut.

– Jag har bara mig själv att ta hänsyn till så jag kan göra vad som helst. Många gånger försöker jag att koppla av från travet. Det blir en del raska promenader för att komma ut i friska luften. Annars konsumerar jag en hel del annan sport.

Skulle det vara svårt att ha ett familjeliv med det jobb du har?

– Det är mycket resande och obekväma arbetstider. Men omöjligt att få ihop livspusslet skulle det inte vara, säger Patrik Nilsson.

Hästarna samlas nu i startvolten för det första loppet. Flera av dem har aldrig startat förut och steget därifrån till Elitloppet är milsvitt. Men om några dagar sitter Patrik Nilsson där i måldomartornet på Solvalla i Stockholm och refererar världens bästa hästar.

– Jag tycker att startfältet ser spännande ut med några franska hästar som inte har varit med förut. Jag tror på värmländsk seger i form av San Moteur. Men det är många om budet.

Starten går på Färjestadstravet och Patrik Nilsson är i sitt esse.

Att vara löpningsreferent innebär mycket jobb på obekväma arbetstider. När Patrik Nilsson är ledig försöker han att koppla av från travet.
Att vara löpningsreferent innebär mycket jobb på obekväma arbetstider. När Patrik Nilsson är ledig försöker han att koppla av från travet. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Elitloppet 2016FärjestadstravetKarriärSolvallaSportTV

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare