Hoppa till huvudinnehållet

OS-jakten kan börja: ”Då ska det mycket till om jag inte blir uttagen”

Publicerad:
Henrik Larsson är ett av Sveriges stora medaljhopp på Nordiska mästerskapen och dessutom är han högaktuell för OS nästa år. Foto: VEGARD GRØTT

Med lite mer än ett år kvar till OS jagar Henrik Larsson dubbla svenska rekord, en VM-plats i augusti och viktiga rankingpoäng inför spelen i Paris 2024.

– Att få springa 100 meter på OS nästa år, det tror jag är fullt möjligt, säger sprintstjärnan från Karlstad.

Flera värmlänningar till prestigefyllt mästerskap: ”Väldigt spännande”Trippel världsklass till Karlstads GP-tävling – och fler är på ingång

Till helgen startar utomhussäsongen för Sveriges- och Värmlands stora sprintkung, Henrik Larsson.

Trots att 23-åringen kommer från en lång tid av sjukdomsproblematik med bland annat influensa, feber och bihåleinflammation är han spänd på att se vad kroppen kan åstadkomma på Nordiska mästerskapen i Köpenhamn.

– Lägger man ihop antal dagar under maj har jag nog varit sjuk i sammanlagt tre veckor, men den senaste veckan har jag kunnat träna på bra och allt känns faktiskt okej nu. Det är såklart inte optimala förutsättningar, men det är inte hela världen, det hade varit värre om jag var sjuk mitt i juli när det är högsäsong, skrockar Larsson.

Med tanke på att träningen har blivit lidande, tar du säsongspremiären med en nypa salt?

– Alltså ... oavsett om jag hade varit frisk eller inte så känner jag att man inte ska sätta stor press på sig själv under en utomhuspremiär. Det handlar mest om att skaka av sig dammet och komma i gång. Sedan tror jag helt ärligt att jag inte tappat särskilt mycket. Jag kunde träna på bra under hela hösten och vintern, sedan funkade allt väldigt bra fram till slutet av mars.

– Jag har skaffat mig en bra grundform, jag är inte orolig.

Satsar på dubbla distanser

Henrik Larsson kommer komma till start både på 100- och 200 meter i den danska huvudstaden.

Förra säsongen gjorde han endast ett lopp på dubbla sprintdistansen, det var på Finnkampen – säsongens sista tävling.

– Jag har kanske saknat den här blixtrande avslutningen på 100 meter som jag haft tidigare år. Att springa mer 200 kommer hjälpa mig på 100 meter väldigt mycket, där får jag med mig viktiga moment som jag kan ta med mig till korta distansen. Framför allt kommer jag att få en bättre uthållighetsförmåga som man behöver de sista 40 meterna på sprinten.

– Att tävla och träna mer på 200 meter kommer att hjälpa mig att få en högre toppfart, helt klart.

Henrik Larsson tog EM-brons i vintras, nu siktar han mot ett nytt internationellt seniormästerskap.
Henrik Larsson tog EM-brons i vintras, nu siktar han mot ett nytt internationellt seniormästerskap. Foto: VEGARD GRØTT

”Ta mig in på ranking”

I augusti arrangeras VM i Budapest, säsongens stora mål för Henrik Larsson som efter bronset på inomhus-EM i vintras har högre förväntningar än någonsin på sig från omgivningen.

Kvalgränsen på 100 meter är 10.00 och 20.16 på 200 meter.

Men med det nya rankingsystemet behöver Henrik Larsson inte kvala in till VM på tid, i stället räcker det med att han är bland de 48 snabbaste.

I skrivande stund är Larsson rankad 22:a på 100 meter.

– Det är att kvala in via ranking som jag siktar på. Låt oss säga att jag har kapacitet att springa på tio blankt, då är det inte bara att gå ut och göra det i början av juni. Om jag vill jaga en sådan tid vill jag göra det på plats i mästerskapet. Det är ingen idé att toppa formen innan VM för att sedan springa på en långsammare tid när jag väl är på plats.

– Jag känner ingen oro eller stress över att inte ta mig till VM, det känns som att jag ligger bra till och tankarna ligger bara på att prestera så bra som möjligt.

Kommer du gå all in för att kvala in även på 200 meter?

– Ja. Men sedan får vi se hur allt utvecklas. Det är så pass lång tid mellan heaten på 100 meter och sedan försöken på 200. Det ska inte vara några problem att kombinera de båda distanserna.

– I och med att jag knappt tävlat på 200 meter har jag ingen ranking som är superbra, den är väldigt mycket sämre än vad jag är kapabel till.

Hans personbästa på 200 meter ligger på 20.78, det satte Karlstadskillen för fyra år sedan.

Johan Wissman innehar det svenska rekordet på 200 meter som ligger på 20.30.

– Det är inget snack om att jag kommer slå personbästa denna säsong på 200, sedan hoppas jag även slå hans svenska rekord och även rekordet på 100 meter.

”Det är ingen idé att toppa formen innan VM för att sedan springa på en långsammare tid”
”Det är ingen idé att toppa formen innan VM för att sedan springa på en långsammare tid” Foto: VEGARD GRØTT

Nya OS-kriterier

Men det är inte bara svenska rekord och en VM-biljett som Henrik Larsson är ute efter. I år inleds även resan mot OS i Paris nästa. Under årets utomhussäsong kan han samla på sig OS-kvalpoäng.

Tekniskt sett kan värmlänningen kvala in till spelen i Paris redan under sommaren.

– Då behöver jag i så fall slå kvalgränsen på även den är satt till 10.00, men sedan har Sveriges olympiska kommitté sänkt kriterierna från att man ska ha potential att komma topp åtta till att i ställe konkurrera om att vara topp tolv.

”En bra målsättning”

SOK fick tidigare kritik från flera håll för de högra kriterierna inför senaste olympiska sommarspelen i Tokyo.

Med de nya kriterierna för de aktiva ökar Henrik Larssons chanser att få åka på OS markant.

– Det mig bättre förutsättningar, helt klart. Sedan gäller det bara att prestera bra redan i år. Även om jag skulle slå till med 9.90 så behöver jag ändå visa att jag kommer vara i bra slag även nästa sommar.

– Det hade varit väldigt meriterande att komma till semifinal på VM redan i år, det är en bra målsättning att ha för då vet jag att jag kommer ligga bra till. Då ska det nog mycket till om jag inte blir uttagen till OS nästa år.

En av Sveriges bästa löpare håller Degerfors i form: ”Beredd att springa in på planen”Flera värmlänningar till prestigefyllt mästerskap: ”Väldigt spännande”

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF GötaOlympiska sommarspelen 2024

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.