Nygamla rollen har inneburit poängeffekt för Degerfors: ”Inte världens kvickaste”

Publicerad:
Sebastian Ohlsson trivs på sin nygamla position. Foto: FREDRIK KARLSSON

Under de tre senaste säsongerna har Sebastian Ohlsson utgått som mittback.

Men mot Hammarby gjorde Degerforskaptenen 90 minuter som mittfältare.

– Man kommer mycket högre upp i banan och kan ta lite avslut, säger Ohlsson som sin nygamla position.

Efter petningarna – Bassey skickar en passning till tränarduon: ”Har bevisat det”Inhopparen nära att bli matchhjälte – Degerfors kryssade mot Hammarby

Sebastian har haft en stökig säsongsinledning av allsvenskan. Efter premiären höll skada och sjukdom Degerforskaptenen borta från spel i sex matcher.

Men i de två senaste fajterna har Ohlsson varit tillbaka från start – fast som balanserad mittfältare.

Vad positionsbytet har inneburit för Degerfors?

Fyra poäng av sex möjliga mot AIK och Hammarby.

– I dag kändes bättre än mot AIK. Vi hade väl samtidigt lite mer boll i dag som gör det lättare. Det blir mycket spring och täcka ytor, men det är sånt som krävs för att vinna matcher. Det är roligt också, man kommer mycket högre upp i banan och kan ta lite avslut, säger Sebastian Ohlsson.

Även om mittback har varit hans primära position sedan återkomsten till Degerfors för tre år sedan, var han inte ny som mittfältare. Det har varit 30-åringens utgångsposition i nästintill hela karriären.

Sebastian Ohlsson var ett ständigt störningsmoment för Hammarbys mittfältare.
Sebastian Ohlsson var ett ständigt störningsmoment för Hammarbys mittfältare. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det finns dock sina skillnader...

– Där bak har man allt framför sig. Det tycker jag är skönt. Jag är inte världens kvickaste spelare på att vända och vrida, även om jag kan göra det okej. Men båda positionerna är roliga, berättar han.

Hur har diskussionerna gått internt att du nu spelar mittfältare?

– Jag vet egentligen inte varför de ville det. Det kan nog handla om att få lite mer stabilitet i mitten, vilket jag tror att jag bidrar med.

En som vet svaret på positionsbytet är Degerforstränaren Andreas Holmberg:

– Vi har valt att använda honom på mittfältet för att täcka ytor på de centrala delarna av planen. Hammarby är väldigt duktiga med flera skickliga spelare centralt. Det är viktigt att ha en spelare som Sebastian på mittfältet. Han har gjort det jättebra i sin defensiv, men får inte ut lika mycket av offensiven däremot.

– Vi kommer fortsätta att använda honom på båda positronerna framöver.

”Man är bitter”

Det var en minst sagt rörig situation som utspelade sig i samband med Hammarbys 1–0-mål. Till sist var det Sebastian Ohlsson som fick en fot på bollen fram till Hammarbys allsvenska debutant.

– Det var en väldigt strulig situation där vi aldrig fick bort bollen. Den landar sedan vid mina fötter så jag fick ta en touch och slå i väg den. Ja... Jag försökte bara få ut den ur straffområdet men den gick istället till målskytten (Markus Karlsson) som gjorde ett kanonmål, suckar Ohlsson.

2–2 hemma mot Hammarby är på förhand ett resultat många i Degerforskretsar troligtvis köper. Men så är inte riktigt känslan efter att ha tappat ledning med en man mer på planen.

– Även om vi är starka på hemmaplan är det ett okej resultat. Men nu är man snarare bitter utan att jag tycker vi gör en dålig match på något sätt. Det är bara surt vi inte får in våra chanser vi skapar.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrFotbollSebastian Ohlsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare