Hoppa till huvudinnehållet

Mycket stor risk för skogsbrand i södra Värmland

Publicerad:
Magnus Lundqvist, brandingenjör på Karlstadsregionens räddningstjänstförbund menar att beredskapen är bättre i dag vad gäller bränder i skog och mark. Vilket kan behövas för närvarande. Foto: Johan Eklund

Sommarvärmen kom tidigt – men med konsekvenser. SMHI varnar just nu för ”stor eller mycket stor risk” för skogsbrand i södra Värmland.

– Än så länge har vi klarat oss relativt bra – men utvecklingen liknar den vi hade 2018, säger regionale insatsledaren Magnus Lundqvist.

Redan i tisdags skruvade SMHI upp varningsläget för stora delar av Götaland och en flik upp förbi Kristinehamn, förbi Karlstad och Storfors och ner mot Grums/Säffle. Några större regnmoln syns inte i sikte och torkan går ned i jordlagren.

Magnus Lundqvist på Karlstadsregionens räddningstjänst, som omfattar Karlstad, Forshaga, Kil, Hammarö, Grums och Munkfors, konstaterar att brandflyget fått gjort några av årets första flygningar denna vecka.

– Det har cirkulerat en del från Karlstad, Västvärmland och ned mot Dalsland, bland annat för att det blev ett antal åsknedslag under måndag och tisdag. Kan vi upptäcka bränderna i ett tidigt skede är ju mycket vunnet.

Lundqvist konstaterar att antalet larm om bränder i skog och mark under maj inte varit särskilt högt: tio stycken. Men ganska precis lika många hade man under samma period 2018, elva stycken.

– Det är inte jättemycket, ska sägas. Men den gången höll torkan i sig och vi fick de vidsträckta bränderna från Green Cargos tåg uppe i Deje-Molkomstrakten i slutet av maj. Dessutom flera ganska rejäla bränder ute i markerna i Kil, Vålberg och Björneborg i början av juni.

Hur ser du på riskerna nu och framåt?

– Just nu skulle vi gärna se lite mer nederbörd. Grönskan har i och för sig satt sig ganska bra här nere i Karlstadsområdet, men det är torrt på de flesta håll. Vad gäller förutsägelserna om resten av sommaren tar vi det lite med en nypa salt. Prognoser längre än tio dagar brukar kunna vara skakiga.

Om det ändå blir en rejäl torrsommar?

– Då har vi ändå bättre förutsättningar i dag än för fem år sedan. Bergslagens räddningsregion har nu en samordnande ledningsfunktion som är bemannad dygnet runt, så man snabbt kan föra över resurser där behoven finns. Vi har också möjligheter att kalla in helikoptrar och låna utrustning från MSB om så krävs.

Hur ser du på klimatförändringarnas roll i det hela?

– Det är absolut en realitet, vi måste nog vänja oss vid en annan typ av klimat och därmed andra risker. Då gäller det också att vi har en organisation som klarar det.

2023 riskerar bli nytt stort skogsbrandår: ”Har slipat på beredskapen”

Artikeltaggar

BränderGreen CargoGrumsKarlstadMagnus LundqvistMSBOlyckor och katastroferSamhälleSMHIVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.