Joel Kellman fick som han ville – hyllar Färjestads fans: ”Seriens bästa atmosfär”

Publicerad:
Joel Kellman är klar för Färjestad. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Han lämnar Växjö Lakers med ett SM-guld i bagaget – för att jaga nya titlar i Karlstad.

Joel Kellman har skrivit ett treårskontrakt med Färjestad där han ser fram emot att ha de grönvita fansen i ryggen.

– Atmosfären i Löfbergs tillhör toppen av SHL, säger nyförvärvet till VF-sporten.

Schweiziskt storlag bland Färjestads CHL-motståndare: ”En spännande blandning”

Det har varit ett par hektiska dagar för 29-årige Joel Kellman som så sent som i tisdags uppgav att vilja komma till Färjestad, trots ett år kvar på kontraktet med Växjö Lakers.

En dag senare meddelade Smålandsklubben att man brutit avtalet med Kellman som under torsdagskvällen presenterades av Färjestad.

– Varför det inte blev någon fortsättning i Växjö vill jag inte kommentera eller prata om, men jag är glad över att allt löste sig. Nu är jag enormt sugen på att komma till Karlstad och spela för FBK, säger Joel Kellman och fortsätter:

– När möjligheten dök upp att komma till Färjestad tyckte jag att det lät väldigt intressant. Det är en bra klubb som ska vara med och slåss i toppen av serien och sedan om guldet. Det har varit ett ömsesidigt intresse hela vägen, jag har haft ett bra snack med både Wallin och Tomas Mitell.

Upp och ner

Den VM- och NHL-meriterade centern kommer från en säsong som lagmässigt slutade på bästa tänkbara sätt – med ett SM-guld.

Personligen, där fanns det mer att hämta för smålänningen som inledde säsongen starkt men fick hack i maskineriet efter en hjärnskakning.

Kellman avslutade dock serien starkt och i slutspelet blev det 7 poäng på 18 matcher.

–Det kunde gått bättre, det ska jag villigt erkänna. Jag kan också bättre. Det blev en tung säsong, den där hjärnskakningen satte sina spår ett tag, så med det i åtanke var det ändå en okej säsong, även fast jag har betydligt mer att ge.

”En ledande spelare”

Väl i sin nya klubb är det ett gäng välbekanta ansikten som Kellman kommer mötas av.

Bland annat har han spelat tillsammans med Marcus Westfält i Brynäs och Linus Johansson, Joakim Nygård och Michael Lindqvist har han fått bekanta sig med i landslagssammanhang.

– Jag har bra koll på de flesta i laget. Vi har fått behålla stommen och truppen ser hyperintressant ut. Jag hoppas kunna vara en ledande spelare och producera mer framåt än vad jag gjorde i fjol. Det är framför allt offensiven jag vill få ut mer utav.

Långtidskontrakt

Ett längre kontrakt, det var precis det som både Färjestad och Joel Kellman önskade.

– När Färjestad kom med det förslaget kändes det helt rätt. Dels är det en trygghet att veta vart man kommer spela de kommande åren, det ger en ett lugn i vardagen och något att bygga på långsiktigt.

Joel Kellman och Victor Ejdsell i duell från förra säsongen, till hösten blir de lagkamrater.
Joel Kellman och Victor Ejdsell i duell från förra säsongen, till hösten blir de lagkamrater. Foto: FREDRIK KARLSSON

– Förhoppningsvis kan vi även vinna guld inom dessa tre år.

Kellman har trots allt en färsk guldmedalj hemma i prisskåpet, men den där känslan av att stå som vinnare – den vill han uppnå fler gånger.

– Det blir som en drog. När man väl vunnit så vill man göra det igen.

Lever drömmen om NHL?

– Den kommer alltid att leva, oavsett hur gammal jag är.

Hyllar arenan och fansen

Joel Kellman, han trivs bäst av att leva i nuet.

Och just nu ser han fram emot att packa sin väska och flytta till Karlstad, där en ny klubb, ny hemmaarena och nya hemmasupportrar väntar.

– Det har alltid varit roligt att komma till Löfbergs Arena som bortalag, det är en av de bästa arenorna i SHL och fansen skapar alltid ett grymt bra drag på läktaren. Jag ser fram emot att ha dem på rätt sida denna gång.

Rickard Wallin, sportdirektör Färjestad BK.
Rickard Wallin, sportdirektör Färjestad BK. Foto: HP Skoglund

”Spelar på ett annat sätt”

Sportdirektören Rickard Wallin är såklart nöjd över att ha landat en välmeriterad center:

– När den situationen dök upp som vi…eller ja, när vi fick fick veta att Joel inte skulle vara kvar i Växjö så kändes det som det var en spelare som är tillräckligt intressant för oss av många anledningar. Dels att han spelar på ett på ett lite annat sätt än de centrar vi har i laget där vi tycker att vi har i både Linus och Westfält, två väldigt duktiga tvåvägscentrar.

– Vi tittar på att försöka ha lite olika inriktningar på våra olika lagdelar, och där tycker vi att Joel är duktig i djupledsspelet och en kreativ och kvick center som vi tror att det finns mer att hämta av i en ny roll hos oss. En roll som han av olika anledningar inte kunde få i Växjö.

Centersidan klar

Med Joel Kellman in i laget ser Färjestad ut att ha spikat sin centersida.

För sedan tidigare har Sportexpressen även uppgett att tjeckiske VM-centern David Tomasek är klar för värmlänningarna, trots att han hade kontrakt med Sparta Prag.

Kommande säsong lär Victor Ejdsell, som spelat center till och från, att flyttas ut på en kant.

Det meddelar Tomas Mitell för Hockeynews.se.

– Vi gillar vissa delar i hans spel som center, men vi tycker att vi tappar en del av hans fysiska spel och att vara stark på puck samtidigt som han är ganska kreativ när han kommer upp med pucken mitt i banan. Tanken är att han ska gå ytterforward och så vet vi att vi har honom som lite backup-center om vi skulle köra fast eller så där.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJoel KellmanTomas Mitell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare