Hur kan man spara in på äldres hygien?

Publicerad:
Att beställa bindor och byxor för inkontinensbesvär har blivit avsevärt mycket svårare, upplever insändarskribenten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Min mamma fyller 96 år på måndag. Hon bor i en lägenhet utan hemtjänst just för tillfället.

Hon har inkontinensbesvär som många äldre har och beställer bindor och byxor från Vårdcentralen Gripen. Det har alltid fungerat bra.

En dag efter att jag gjort en beställning ,blev jag uppringd som anhörig av en något otrevlig person som sa att vi hade beställt för många byxor och att de gick att tvätta många gånger.

När jag beställde nästa gång fick min mamma ett brev med röda understreck att de gick att tvätta, men hon skulle skicka ett paket för denna gången. Men sedan fick vi vänta.

Vet inte om jag vågar beställa flera inom en lång tid.

Min mamma använder trosorna om igen så gott hon kan, men det är inte lätt vid denna höga ålder. Just nu ligger hon inte samhället till last förutom denna insats.

Tycker att det är oförskämt att överhuvudtaget kontakta en så gammal människa i ett sådant ärende. Låt henne beställa trosor vid behov. Dessutom fransar de i tvättmaskinen när de har blivit körda några gånger. Personen i telefonen och brevet sa att de höll för 50 tvättar vilket jag tvivlar på.

Det finns ju mycket allvarligare brister inom äldrevården än detta som de kan fokusera på att ordna upp, än att lägga tid på ett sådant här ärende.

Maria Där Nol

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBristerHemtjänstHygienVård och omsorgVårdcentralen Gripen

Läs vidare