Här hamnar löftena som lämnar Färjestad – och här är de nio talanger som plockas in

Publicerad:
Joel Nyman (till vänster) och Alexander Artursson (till höger) lämnar Färjestad medan unga lovande värmlänningarna Simon Näslund och Melvin Johansson från Karlskoga respektive Hammarö är två av de löften som ansluter på U16-nivå. Foto: Bildbyrån/VF arkiv

Ett antal spelare som lämnar.

Ett gäng man, trots att de tar studenten, förlängt med.

Och ett helt koppel av nya löften som plockas in från värmländska klubbar – det rör på sig bland Färjestads framtidslöften.

2003-kullen är de som blir överåriga för juniorhockey kommande säsong, och medan Lucas Forsell slagit sig in i A-laget väntar nu klubbyten för ett antal andra löften.

Många av dem tar klivet ut i Hockeyettan, där A-lagsmeriterade Martin Skärberg hamnar i Tranås medan både Joel Nyman och backen Samuel Eklund är klara för Sundsvall och Sigge Grunditz går till Borlänge.

Lämnar gör även målvakten Vilgot Holm efter ett skadefyllt år.

– Hans ambition är att fortsätta borta i Nordamerika, säger junioransvarige Fredrik Jonsson.

Rumänske backen Daniel Gheorghiu och forwarden Alexander Artursson har inga klubbadresser klara, men båda var utlånade redan i vintras till Forshaga respektive Skövde och permanenta flyttar dit är säkerligen aktuella.

Arvedson till Timrå

Lämnar J20-laget gör även ett helt koppel spelare från 2004-kullen som i dagarna tar studenten från hockeygymnasiet. Calle Arvedson är redan klar för spel i Timrås J20-lag och norska löftet Martin Johnsen flyttar hem till Storhamar.

Men lämnar FBK gör även målvakten Emil Svenningson, backen Carl Lindskog samt fowardstrion Linus Sköldstrand, Erik Müller och Anton Eriksson.

Men kvar som sistaårsjuniorer blir sex spelare.

– Ja, vi har förlängt med backarna Tobias Bjercke Larsen och Albin Törnkvist samt Gabriel Melin, Alexander Labraaten, Wiking Malmunger och Albin Sterner bland forwards, berättar Jonsson som ännu inte har klart med några J20-nyförvärv utifrån efter att i fjol plockat i en handfull spelare.

Fredrik Jonsson behövde inte fylla på med J20-nyförvärv i år på samma sätt som i fjol.
Fredrik Jonsson behövde inte fylla på med J20-nyförvärv i år på samma sätt som i fjol. Foto: Tommy Andersson

– Nej, sen finns väl någon plats öppen om rätt namn skulle dyka upp. Men nu har vi en väldigt duktig 05-kull som är på väg upp som är navet i det hela, och underifrån finns det ett antal 06:or som också gjort det bra.

Återvänder till FBK

Från 05-kullen lämnar dock två spelare. Dels Arvikakillen Carl Örnberg som tar studenten redan nu, dels juniorlandslagsmeriterade Johannes Sidebäck.

– Johannes flyttar hem till Västmanland av sociala skäl, säger Jonsson.

Det har ryktats frekvent att Hugo Hell är på väg till Frölunda, hur ligger landet?

– Nej, Hugo har kontrakt med oss. Rykten kommer i allt yngre ålder nu för tiden, men Hugo är en kille vi verkligen tror på och han tränar på bra inför nästa säsong.

Till J18-laget plockas ett nyförvärv faktiskt in utifrån, målvakten Rasmus Johnsson, född 2006, från Hammarö HC.

– En Färjestadskille som varit i Hammarö i två år och nu kommer tillbaka. Väldigt roligt att det går att gå den vägen också, han fick inte plats hos oss på U16-nivå men har gjort det väldigt bra i Hammarö, säger Jonsson som behövde fylla på med en målvakt.

– Damian Clara lånas ju ut till Brynäs. Då har vi Melwin Asp Cassåsen och Lukas Höglind i J20 och nu Rasmus och Anton Ringquist i J18.

Åtta nya löften

En ny målvakt ansluter även på U16-nivå, där Douglas Nilsson – precis som Dennis Hildeby fostrad i Eskilstunaklubben Linden Hockey – spelar i Färjestad i höst.

Och som vanligt på U16-nivå flyttar även ett antal värmländska löften till Färjestad.

På backsidan Lukas Owesten, från Forshaga, Victor Chini, från Hammarö, samt Noel Rudin, fostrad i Sunne IK.

Offensivt väntar spel i Färjestads U16-lag i höst för Hammarö HC-duon Melvin Johansson och Valter Kammarbo samt Joacim Olsson, fostrad i Forshaga IF, samt Simon Näslund från Bik Karlskoga.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrFärjestad BK JuniorFredrik JonssonFrölunda HCHammarö HCHockeyettanHugo HellIshockeyLinden HockeyNyförvärvSigge GrunditzSimon Näslund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare