Hoppa till huvudinnehållet

Årets första helikopterstrid mot mygglarverna: ”Verkar ha varit effektivt”

Publicerad:
Översvämningsmygg är extremt aggressiva, vilket många kring Deje/Forshaga tvingats uppleva genom åren. Kanske slipper de problemen i år, för nu har en första bekämpning gjorts.
Översvämningsmygg är extremt aggressiva, vilket många kring Deje/Forshaga tvingats uppleva genom åren. Kanske slipper de problemen i år, för nu har en första bekämpning gjorts. Foto: HP Skoglund

Under veckan har mygglarverna i Forshaga kommun ”bombats” med bekämpningsmedel.

– Det verkar ha varit effektivt, säger kommunchefen Torbjörn Falk.

Översvämningsmyggen har några trogna platser i Forshaga kommun där Klarälvens vårflod kan ge explosionsartade resultat. De senaste åren har helikopterbekämpning visat sig fungera väl, de gånger de kunnat bli av.

Under helgen kom beskedet att larvutvecklingen var så pass tilltagen att en första bekämpning kunde krävas.

– Entreprenören var ute under måndagen och bekräftade det, och under tisdagen gick man ut med helikoptern. Det handlar om Edeby, Pannkakan i Deje och även ett par platser nära Forshaga centrum, säger Torbjörn Falk.

Efterkontrollen under onsdagen visade att insatserna med bekämpningsmedlet Vectobac G varit effektiva. Nu återstår att se om fler raider krävs.

– Det beror på om älven sjunker i nivå, eller om förutsättningarna för nya kläckningar finns kvar. Det är mycket smältvatten som ska ned uppe i Trysilområdet. Oavsett måste vi nu avvakta i minst två veckor enligt det regelverk vi har att rätta oss efter. Därefter får vi följa utvecklingen vad gäller väder, vattenflöden och vattentemperatur, säger Torbjörn Falk.

Artikeltaggar

DejeDjur och naturForshagaForshaga kommunHelikopterSamhälleTorbjörn Falk

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.