Flicka fick dickpic från äldre elev – rektorns ord: ”Vet inte ens om den var oönskad”

Publicerad:
Elever kritiserar rektorn på Engelska skolan i Karlstad för att de upplever att han inte tog skickade nakenbilder på allvar. Foto: HP Skoglund

En äldre elev på Engelska skolan i Karlstad skickade en nakenbild till en yngre – varpå några elever gick till rektorn för att fråga om skolan skulle agera.

I en inspelning VF har tagit del av svarar rektorn, bland annat, att han måste ta reda på detaljer – och att han ”inte ens vet om bilden var oönskad”.

Engelska skolan i Karlstad har under de senaste veckorna fått skarp kritik från vårdnadshavare och elever för att de viftat bort elevernas oro gällande den barnporrmisstänkte mannen. De har också berättat att framförd kritik till ledningen och sexuella trakasserier har ”sopats under mattan” tidigare.

Elever berättade för ett par veckor sedan att det fanns en incident där en av skolans äldre elever, en pojke som vid tillfället var 15 år, skickade en ”dickpic” till en flicka som gick i en lägre årskurs än pojken. När ledningen fick reda på det kallade de till ett möte där de sa att ”alla förtjänar en andra chans”.

– Vi har haft möten där vuxna har pratat om att det är ett brott att skicka dickpics – att det klassas som sexuellt ofredande. Men när det faktiskt händer på skolan handlar det om att ”alla gör misstag”, säger en av högstadieeleverna.

”Ta reda på mer detaljer”

Nu har VF tagit del av en inspelning där några elever konfronterar rektorn med just den informationen. De ifrågasätter varför skolan själva först berättar att det är ett brott att skicka nakenbilder, för att sedan inte agera alls när det sker mellan skolans elever.

– Jag måste ta reda på mer detaljer, säger rektor Brian Tucek i inspelningen.

– Ja, men alltså, alla andra de här gångerna... svarar en av eleverna, men blir avbruten av rektorn.

– Jag vet inte ens om den var oönskad, säger han.

– Jo, men det var det ju.

– Jag vet inte.

– Det spelar väl inte jättestor roll?

– Well.

Eleverna fortsätter sedan samtalet med att säga att det inte känns okej oavsett om bilden var önskad eller inte – eftersom flickan som mottog den inte hade fyllt 15, och därmed inte var ”byxmyndig”.

– Jag tyckte det han sa var lite konstigt, för det handlar ju inte om det, säger en av eleverna.

Rektorn går fortfarande inte att få tag på men Internationella engelska skolans presschef, Lars Anders Johansson, svarar så här:

– Självklart spelar det ingen roll om bilden var önskad eller inte. Det här var ett olyckligt sätt att uttrycka sig, men det är taget ur sin kontext. Om man hör hela samtalet förstår man att det syftade till att förklara att han inte hade tillräcklig information, för att kunna diskutera ärendet i den stunden.

Artikeltaggar

Brian TucekBrott, lag och rättKarlstadLars Anders JohanssonSexuella trakasserierSexuellt ofredandeSkola och utbildningSkolskandalen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare