Hoppa till huvudinnehållet

Folkpark hoppas på kommunala miljoner – SD-politikern: ”På gränsen till fånigt”

Publicerad:
Arvika Folkets park räknar med miljonstöd från Arvika kommun.
Arvika Folkets park räknar med miljonstöd från Arvika kommun. Foto: Helena Karlsson

Folkets park i Arvika räknar med intäkter på 1,7 miljoner kronor under 2023. 1,3 av de miljonerna hoppas man ska komma som ett bidrag från kommunen.

Blott 40 000 räknar föreningen med ska komma från egna entréintäkter.

– Det är märkligt att bygga en budget på pengar man inte har, säger Håkan Persson, fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna.

I budgeten för Arvika Folkets park redovisar föreningen uppskattade intäkter på 1 729 000 kronor och utgifter på 1 741 300 kronor. Ett blygsamt negativt resultat på cirka 12 000 kronor således och egentligen inga konstigheter.

Men några av de tänkta intäktsposterna har fått Sverigedemokraten Håkan Persson att kritisera föreningen och vid det senaste kommunledningsutskottet pläderade han för att kommunen därför inte skulle ge parkens styrelse ansvarsfrihet.

– Det var jag och moderaterna som ansåg det, för den här budgeten visar att de inte har de ambitioner som krävs för att bedriva den här verksamheten på ett bra vis, säger han.

Avgörande för parken

Det som Håkan Persson framförallt reagerat mot är att mer än 75 procent av parkens totala intäkter förväntas komma från kommunen. Dels 800 000 kronor i ett verksamhetsbidrag för i år och sedan ytterligare 500 000 kronor i det som föreningen bokfört som en fordran av verksamhetsbidraget för 2022.

Detta trots att bidraget till parkföreningen under många år varit ifrågasatts och inte alls är en självklarhet.

– De här kommunala stöden är helt avgörande för att parken ska överleva och det är pengar som de inte ens vet om de får. De här 500 000 kronorna från förra året har överklagats och där väntar vi på att förvaltningsrätten ska säga sitt och de här övriga 800 000 kronorna har vi inte ens behandlat i politiken än, säger han.

”På gränsen till fånigt”

En annan sak som Håkan Persson reagerat på är att föreningen endast har satt upp 40 000 kronor som förväntade rörelseintäkter genom exempelvis entréer till evenemang. En i hans tycke löjligt låg summa.

– Det är på gränsen till fånigt. 40 000 är ingenting i sammanhanget och det borde ändå vara upp till parken att se till att ha evenemang som är attraktiva och kan dra in pengar. Istället väljer man att nästan helt leva på bidrag från kommunen, säger Håkan Persson.

Övriga intäktsposter i föreningens budget handlar i huvudsak om uthyrning av lokaler till Korpen, den årliga samlarmässan och loppisar, vilket enligt beräkningarna ska ge intäkter på dryga 300 000 kronor.

Inte mycket att komma med, anser Persson.

– Som jag ser det så får kommunen ingenting tillbaka för de pengar som de lägger på parken. Varför ska kommunen lägga så mycket pengar om det ändå inte är någon aktivitet i parken.

Stora investeringar

Från föreningens sida håller man med om att kommunens stöd är avgörande för Arvika Folkets park.

– Får vi inte de här verksamhetsbidragen så får vi skära ned och kan inte göra de stora investeringar som vi har tänkt att göra i parken. Framförallt att göra parken mer tillgänglig, säger Marika Jakobsson, ordförande i Arvika Folkets park.

Marika Jakobsson är ordförande i Arvika Folkets park-förening.
Marika Jakobsson är ordförande i Arvika Folkets park-förening. Foto: Elin Larsson

Marika Jakobsson påpekar också att Arvika kommun under ett antal år ströp bidragen till föreningen, vilket har medfört att det egna kapitalet har minskat.

– Kommunen ansåg att vi hade för mycket sparat i ladorna, så vi har fått leva på våra sparade tillgångar i några år. Det kapitalet hade vi tänkt att ha till sådana här investeringar som vi nu måste göra.

Men det här med att ni bara har satt upp 40 000 kronor på entréintäkter då?

– Vi vet ju inte hur mycket vi kan köra när vi inte vet om vi får verksamhetsbidrag eller inte.

Men är inte egna intäkter ett sätt att få in mer pengar?

– Det är alltid en risk man tar. Att anordna danser är inte bara och bara, för folk kommer inte. Alla ropar efter att vi ska ha dans, men när vi anordnar dans så kommer det inget folk och då går vi ju med förlust.

Det låter som en utmaning?

– Ja, det är det ju och vi lever fortfarande med sviterna efter pandemin. Det är inte lätt att få det här att gå runt och vi har ju blivit lovade de där bidragen från kommunen.

Om parkföreningen får sina bidrag eller ej är en fråga för framtiden. Trots SD:s och M:s förslag om att inte meddela ansvarsfrihet till den sittande styrelsen i parken så blev beslutet att kommun, som en av de stora medlemmarna i föreningen, kommer att föreslå att styrelsen får ansvarsfrihet vid kvällens årsmöte.

Ny vändning: Årsmötet i Folkets Park skjuts upp efter politikernas vädjanSD-politiker rasar på nytt: ”Tjänstemännen gör uppenbarligen som de vill”Tjänstemännen gick över politikernas huvuden: ”Blev skogstokig när jag hörde”Förväntas bli strid om ordförandeposten i FolkparksföreningenArvika Folkets Park ordförande sitter kvar: ”Bara att fortsätta och sträva”

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEkonomiFolkets hus : organ för Folkets husföreningarnas riksorganisationInvesteringarMarika JakobssonPolitikStyrelserSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.