Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands elbehov ska säkras i nytt samarbete: ”Välkomna nyetableringar”

Publicerad:
Delar av styrgruppen för Elkraft Värmland. Frida Johansson, Johan Larsson, Jonas Persson och Erik Evestam.
Delar av styrgruppen för Elkraft Värmland. Frida Johansson, Johan Larsson, Jonas Persson och Erik Evestam. Foto: Elkraft Värmland

Delar av samhället elektrifieras, vilket kräver en ökad elproduktion och ett robust system som kan hantera och transportera elen.

För att tackla framtidens utmaningar kring elförsörjning har Elkraft Värmland bildats.

I Elkraft Värmland ingår Region Värmland, Handelskammaren Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Karlstads El- och Stadsnät, Kristinehamns Energi och Ellevio, skriver styrgruppen i ett pressmeddelande.

– Vi vill ju ha ett Värmland där företagen kan ställa om, investera och växa utan oro för effektbrist. Och där vi kan välkomna nyetableringar som kräver mycket el. För att lyckas behöver vi ta fram de konkreta behoven och jobba tillsammans mellan region, nätägare och näringsliv, säger Erik Evestam, ordförande för regionala utvecklingsnämnden, som blir sammankallande i styrgruppen.

Tillsammans ska de skapa överblick och få en gemensam bild av hur kapacitetsbehoven i Värmland ser ut, både när det gäller nuläge och framtiden.

– Många delar av Sverige har liknade utmaningar som vi, det är viktigt att vi håller oss framme. Vi måste synas och höras och visa vad vi i Värmland behöver när det gäller exempelvis investeringar i näten, säger Frida Johansson, vd för Handelskammaren Värmland, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ElElkraftEllevioErik EvestamHandelskammaren VärmlandKarlstadKristinehamnMiljöRegion VärmlandTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.