Hoppa till huvudinnehållet

Värmland toppar ligan – här är högst andel vaccinerade: ”Jag är jätteglad för det”

Publicerad:
Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna i Region Värmland, gläds över att vaccinationstäckningen är hög i Värmland. Foto: Helena Karlsson

I snitt har knappt hälften av alla svenskar över 80 år tagit den rekommenderade påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19.

Värmlänningarna ligger dock högt över det. Här är motsvarande siffra 77 procent – vilket är högst andel i hela landet.

Enligt nuvarande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska alla över 80 år och de som bor på äldreboende ta en dos vaccin på våren och en på hösten.

Men variationen mellan regionerna är stor när det gäller andelen vaccinerade över 80 år som tagit sin påfyllnadsdos. I Stockholm har exempelvis bara var femte person i den aktuella åldersgruppen vaccinerat sig med en påfyllnadsdos i vår, medan motsvarande andel för Värmland är 77 procent.

– Jag är jätteglad för det. Dels för att vi undviker allvarlig sjukdom och död när vi vaccinerar de grupper som är mest sköra och med det undviker vi också inläggningar på sjukhus. Det är det absolut viktigaste, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna i Region Värmland.

Den höga vaccinationstäckningen känns igen från tiden under pandemin där Värmland kontinuerligt låg högt bland andelen vaccinerade.

– Vi har fått många frågor från andra regioner om vad som är framgångsfaktorerna, och det är nog många, säger Birgitta Sahlström.

En god tillgänglighet tror hon är en av dem. Region Värmland har fortfarande kvar fem vaccinationsmottagningar i Värmland, en i norr, en i öst, en i väst och två i Karlstad.

– Vi tittar på behovet och bemannar mottagningarna utifrån det. När det gäller exempelvis norra Värmland har vi en mottagning på sjukhuset i Torsby men har också möjlighet att öppna några timmar i veckan i Sunne, i Likenäs, Munkfors och Hagfors. Så ser det ut i hela länet.

Birgitta Sahlström lyfter också att regionen har en god kommunikation med kommunerna.

– Vi har ständig kontakt med kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterskor och även god samverkan med andra aktörer som Smittskydd Värmland, läkemedelsenheten och kommunikationsavdelningen som hjälper oss att nå ut med budskapet om att vaccinera sig.

Att Region Värmland skickat ut kallelser till den specifika målgruppen 80 år och äldre, med en tid för vaccinering inbokad, tror Birgitta Sahlström också är ett bra sätt för att öka andelen vaccinerade.

– Och så har vi telefonbokningen kvar. Det gör att man lätt kan ringa in om man vill boka om sin tid, om man exempelvis vill åka in samtidigt som sin partner.

77 procent är bra och bäst i landet, men det är ju inte 100 procent. Gör ni något för att nå de som ni inte har nått ut till?

– Vi har diskuterat mycket kring det. Vi har ju gått ut för att kommunicera och påminna om att ta en påfyllnadsdos, men vi har inte aktivt kontaktat folk som valt att inte komma. Men vi försöker verkligen hålla koll ute i kommunerna hur man ligger till.

Artikeltaggar

Birgitta SahlströmCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadRegion VärmlandSmittskydd VärmlandStockholmVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.