Hoppa till huvudinnehållet

2024 blir ett skitår för välfärden – vilket verkar vara precis vad högern vill

Publicerad:
Åsa Johansson (S) och resten av regionstyret tömmer spargrisen för att försöka försvara regionens verksamheter utan att behöva höja skatten.
Åsa Johansson (S) och resten av regionstyret tömmer spargrisen för att försöka försvara regionens verksamheter utan att behöva höja skatten. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inga dåliga satsningar i de presenterade rödgröna budgetarna. Men visst önskar man att välfärdsverksamheterna slapp betala för dem med kraftiga nedskärningar.

Det nya rödgröna regionstyret presenterade sitt budgetförslag för 2024 på måndagen. En 488 miljoner kronor större budget än för innevarande år. Men hälften av pengarna för att betala för det plockas från ”sparkontot”, den så kallade resultatsutjämningsreserven.

Redan i år kommer man att behöva nalla från det där sparkontot. Det är budgeterat för rejäla minus, och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S), lutar nog redan åt att det kan bli ännu mer minus innan året är över. Och hon lär hålla tummarna rätt rejält att 488 miljoner extra för nästa år verkligen ska räcka.

För det låter betydligt mer än det faktiskt är.

Med en regionbudget på lite mer än 11 miljarder kronor, motsvarar varje procent av ökade kostnader, för exempelvis hyror, förbrukningsvaror, pensionskostnader och löner, 110 miljoner kronor.

Ska 488 miljoner extra räcka för att både täcka kostnadsökningarna som helt automatiskt bara rullar in över verksamheterna utan att regioninvånarna får något extra för det – och för att ha några ynka kronor kvar att göra något som kan föreställa en satsning nånstans eftersom det annars känns som att trampa vatten – ja då finns bara ” effektiviseringar, besparingar och eventuella skattehöjningar” kvar som Sveriges kommuner och regioner, SKR skriver i sin ekonomirapport som släpptes i maj.

I vissa regioner lär alla dessa åtgärder vara aktuella redan nu, men här hoppas Åsa Johansson (S) och hennes regionstyre i stället att sparpengarna ska räcka tills den våldsamma inflationen lagt sig, tills högerregeringen använder om så bara en liten del av alla pengar som ligger i statens sparkonto och trycker på statsbidrag – eller tills sparplaner i verksamheterna får effekt.

Jag vet inte vilket alternativ vi ska räkna mest med, men i alla fall inte med regeringen. De vill hellre genomföra ännu ett jobbskatteavdrag. Även om det får som konsekvens att skatterna ute i kommuner och regioner tvingas upp.

Ändå säger nya regionmajoriteten att det inte är aktuellt, just nu i alla fall, med personaluppsägningar. Tvärtom, skulle man kunna säga för förhoppningen är att minska behovet av dyr hyrpersonal. Men det är lättare sagt än gjort.

Anders Tallgren (S), Linda Larsson (S). Frida Pettersson (C) och Monika Bubholz (MP), presenterade det grönröda styrets budget för 2024.
Anders Tallgren (S), Linda Larsson (S). Frida Pettersson (C) och Monika Bubholz (MP), presenterade det grönröda styrets budget för 2024. Foto: Peter Bäcker

Efter det nya rödgröna regionstyrets budgetpresentation följde på tisdagen det nya grönröda styrets i Karlstad.

Där var det idel glada miner från de ledande företrädarna om hur lättarbetat det nya samarbetet är, hur man prioriterar satsningar i ytterområden, tänker bygga både ett nytt äldreboende och en skola – och det nämns extrapengar både hit och dit.

Och ja, då var vi här igen. Där man önskar att det gick att fokusera på ”satsningar”, bland annat inom skolan, som låter så bra - i stället för på all annan kommunal verksamhet som i detta budgetförslag ännu en gång får en lista på allt de förväntas göra men inte får i närheten av summorna som krävs för att göra det. Det är inte åtdragen livrem som gäller, utan slaktkniv.

Före jul kritiserades de från fackligt håll för att underfinansiera verksamheterna genom att inte kompensera fullt ut för de rusande kostnaderna – och från ledarsidan för att inte tala klarspråk om det.

Så inför styrets första riktiga budget kom kritiken från facket redan i förväg. Förra veckan krävde det lokala lärarfacket att det politiska styret skulle skjuta till mer resurser till skolan än man flaggat för. ”Man kan inte leva på sparade pengar hur länge som helst”, menade de. Nu får de svaret att de i alla fall måste försöka.

Om ytterligare ett par veckor kommer de kommunanställda dessutom få höra vad kommunhögerns alternativ är när oppositionsbudgetarna presenteras.

Utifrån vad Moderaternas Alexander Torin säger i granntidningen NWT, lär hans i alla fall bli ännu magrare. Torin är nämligen så mån om att hålla den alltmer impopulära regeringen om ryggen att han inte ens överväger att falla in i kören av kommunpolitiker som ber regeringen att inflationssäkra statsbidragen eller i alla fall lämna besked nu om vad kommunerna har att vänta i stöd för nästa år.

– Det är inte ett förtroendeingivande lokalt politiskt ledarskap om man skyller ifrån sig på den nationella nivån, menar Torin och tycker Karlstadsborna helt enkelt får rätta mun efter matsäck.

Regionen satsar – men siktar på minusresultat 2024: ”Ett utmanande arbete”Första grönröda budgeten ger satsningar i hela Karlstad: ”Det mesta blir bättre”

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders TallgrenÅsa JohanssonBudgetarEkonomiFrida NilssonKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonMiljöpartietModeraternaMonika BubholzPolitikRegion VärmlandSkatterSocialdemokraterna