Hoppa till huvudinnehållet

Störst vinnare på villamarknaden – kommunens priser har ökat med 89 procent

Publicerad:
Villapriserna har ökat med 16 procent i Värmland över fem års tid. Arkivbild.
Villapriserna har ökat med 16 procent i Värmland över fem års tid. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Villapriserna har ökat med 16 procent i Värmland de senaste fem åren. Länets stora vinnare under samma period är Munkfors, där priserna stigit med hela 89 procent – tredje mest i landet.

Det visar färsk statistik från Fastighetsbyrån och Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna i Värmland har under de senaste tolv månaderna sjunkit med 16 procent, men sett över en femårsperiod är utvecklingen alltså positiv.

Den värmländska ökningen med 16 procent över fem år ligger dock under rikssnittet på 19 procent.

– Räntehöjningar, inflation och generell osäkerhet kring ekonomin har gett en turbulent bostadsmarknad de senaste tolv månaderna. Det finns geografiska skillnader men villapriserna har sjunkit över tio procent i stora delar av landet. Samtidigt hade vi en kraftig prisuppgång under pandemin och på fem års sikt har vi fortfarande en tydlig ökning, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

De stora vinnarna i Värmland under de senaste fem åren är villaägarna i Munkfors kommun där priserna ökat med 89 procent – tredje mest i hela landet. Den stora prisökningen har dock sina förklaringar.

– Bakgrunden till att det blivit en procentuellt stor ökning är att Munkfors länge har haft en betydligt lägre prisbild från start än andra grannkommuner. Det som sedan sticker ut är att det finns många utländska köpare, främst från Holland och Tyskland och det har blivit ett skifte att de gått från att köpa fritidshus till permanent boende, säger Maria Johansson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Munkfors i ett pressmeddelande.

Sett till ökning i kronor är Hammarö den stora vinnaren. Genomsnittspriset på villorna i kommunen har ökat med 951 427 kronor över fem år.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastighetsbyrånFritidshusHus och hemInflationMunkforsStatistikVärmlands länVillor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.