Här dömdes prästen för giftmord: ”Där det funnits människor finns det spännande öden”

Publicerad:
Berättelsen om Årjängstrollet, och andra historiska händelser på orten, går nu att lyssna på. Foto: Tommy Andersson/Arkiv

Legender, betydelsefulla platser och karaktäristiska minnesmärken. Nu är det möjligt att göra en digital historisk upptäcktsfärd i Årjäng.

– Där det funnits människor finns det spännande öden, säger Lisa Evertsson Norrevik, grundare och vd till applikationen Storyspot där berättelserna kan lyssnas på.

I helgen var det premiär för elva berättelser som förknippas med Årjängs historia. De är ett resultat av ett samarbete mellan Storyspot och kommunen där lyssnaren bland annat får bekanta sig med prästen som dömdes för giftmord, hur det gick till när orten fick sin pittoreska travbana och historien bakom det berömda Årjängstrollet.

– Det finns både ledsamma och upplyftande berättelser. Min favorit är den tragiska legenden om en ung kvinna som en julafton på 1700-talet födde ett oäkta barn och blev utslängd av sin husbonde säger Lisa Evertsson Norrevik och fortsätter:

– Hon sökte därför husrum på intilliggande gårdar, men blev nekad eftersom ingen annan familj ville ha henne under sitt tak. På juldagsmorgonen hittades både hon och barnet ihjälfrusna i snön vid Bu sten där människor lägger blommor till hennes minne än i dag.

Bäst på plats

Syftet med att lyfta fram Årjängs historia på detta sätt är att både ortens medborgare och turister ska lära sig mer och få upp intresset för bygden.

– Även om det går att lyssna på berättelserna hemmavid hoppas jag att folk åker ut till platserna och upplever dem på riktigt.

Lisa Evertsson Norrevik hoppas och tror att konceptet kommer att locka många lyssnare.

– Vi har valt att ha berättelserna separata i stället en enda lång historiebeskrivning. Dessutom är de mellan tre och sex minuter långa, vilket gör dem lätta att ta till sig, säger hon.

Storyspot har även gjort berättelser om händelser som har utspelat sig i andra värmländska orter.

Lisa Evertsson Norreviks favorit är en legend om en ung mammas tragiska öde.
Lisa Evertsson Norreviks favorit är en legend om en ung mammas tragiska öde. Foto: Hanna Björkstedt

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängstravetBesöksnäringFritid och livsstil

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare