Hoppa till huvudinnehållet

Oväntad miljardsmäll för speljätten: ”Det har varit en tuff natt”

Publicerad:
Embracer och vd Lars Wingefors gick miste om ett jätteavtal som fick Karlstadföretaget att sjunka som en sten på börsen. Foto: Jessica Gow/TT/Arkiv

Jätteaffären sprack. Därmed förlorade Karlstadsstationerade spelutvecklaren Embracer både intäkter på drygt 21 miljarder kronor och gigantiska börsvärden.

– Det har varit en tuff natt. Du kan dock inte vinna varje kamp, säger Embracers vd Lars Wingefors på en presskonferens.

Framgångssagan Embracer fick under onsdagen skriva ett betydligt dystrare kapitel i sin historia. Bolaget släppte då sin årsredovisning där företagets vinst före räntor och skatter blev 6,4 miljarder kronor. En betydligt lägre vinst jämfört med tidigare prognos som låg på 8–10 miljarder kronor. I samband med rapporten varnar den lokala speljätten för att vinsten kan bli lägre än förväntat även nästa år.

Men värre var att ett avtal värt 21 miljarder kronor gick om intet dagen innan årsredovisningen släpptes. Embracer meddelar att det var motparten som drog sig ur.

– Sent i går kväll (läs: tisdag) fick vi ett negativt besked, vilket var oväntat. Det här var ett avtal vi förhandlat om under sju månader, säger Embracers vd Lars Wingefors på presskonferensen.

Backade ur sent

Vilken den specifika motparten är framgår inte, men enligt Wingefors var avtalet så gott som i hamn.

– Vi hade en muntlig överenskommelse och det fanns ingen anledning att ifrågasätta den överenskommelsen, säger han.

Det uteblivna avtalet sätter djupa spår hos Embracer som redan hade planerat vad inkomsterna skulle användas till. Enligt bokslutet skulle pengarna bland annat täcka kostnader för ett antal spel med stor budget samt förbättra förutsägbarheten för hur kapitalet ser ut under tiden spelen utvecklas.

Vi hade en muntlig överenskommelse och det fanns ingen anledning att ifrågasätta den överenskommelsen.
Lars Wingefors

Botten på börsen

Nyheten om den spräckta affären och den dämpade prognosen för nästa år gjorde att Embracer föll som en sten på börsen. Strax före stängning under onsdagen hade aktien sjunkit med cirka 45 procent sedan tisdagen, vilket betyder att drygt tjugo miljarder kronor av börsvärdet försvunnit på en enda dag.

VF har sökt Embracer som meddelar att företaget för närvarande inte lämnar några fler kommentarer.

Artikeltaggar

AvtalBokslutEkonomiEmbracerGamingVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.