Lilly, 4, om förskolans prisade bistad: ”Här bor myror och bin”

Publicerad:
Lilly Theiler, Sidra Mohamed och Minelle Toprak på Klasmossens förskola visar upp bistaden som de fått miljöpris för. Foto: Peter Bäcker

Nu prisas Klasmossens förskola på Kronoparken i Karlstad för sitt hållbarhetsarbete.

För sin bistad får de motta priset ”Årets unga miljöhjälte 2023”.

– Här bor myror och bin, säger fyraåriga Lilly Theiler.

Hon och hennes kompisar Sidra Mohamed och Minelle Toprak visar stolt upp bistaden som står där det kan få både skugga och sol. Här finns bland annat en restaurang, en landningsbana och ett hotell – som de själva varit med och tagit fram.

– Barnen hade så mycket kloka tankar kring det här, säger utepedagogen Bibbi Kunosson, som drivit det här projektet.

– Var är mattan? frågar Lilly.

Bibbi förklarar att den röda mattan till hotellet gått sönder, men att de kan sätta dit en ny.

”Här bor myror och bin”, säger Lilly Theiler.
”Här bor myror och bin”, säger Lilly Theiler. Foto: Peter Bäcker

Projektet med bistaden påbörjades redan under förra våren, och här huserar nu flera insekter.

Minelle Toprak pekar på självaste hotelldelen, och förklarar:

– De bor här, säger hon.

Under onsdagsförmiddagen delade Karlstad kommun för andra året i rad ut priset som ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser. Enligt miljönämndens ordförande Cecilia Lindström är förskolans engagemang och innovativa arbete en inspiration och ett bra föredöme för barn, ungdomar och vuxna.

– Det var jättemånga fina förslag, så det har varit ett tufft arbete. Men att de hade ett eget barnråd där barnen själva varit med och beslutat om det här, och att det är barnen som drivit det här projektet var nog det som fällde avgörandet tror jag, säger hon.

Det var miljönämndens ordförande Cecilia Lindström som delade ut priset.
Det var miljönämndens ordförande Cecilia Lindström som delade ut priset. Foto: Peter Bäcker

Under prisutdelningen fylldes luften av såpbubblor, och barnen fick förutom äran ta emot ett inramat diplom, en blombukett och en summa på 1 000 kronor till fika. Bibbi Kunosson lyfter barnens arbete, och hur medvetna de blivit för både djur och natur.

– Vi ser att de har ett varsamt förhållningssätt kring vår miljö och det som finns här. Hittar de en stor myra, då har vi en stack där vi lägger tillbaka den. Barnen vet nu vad de ska göra, och det tycker jag bådar otroligt gott för framtiden – att vi lägger den här grundläggande kunskapen, att man är försiktig med allt levande, säger hon.

Utepedagogen Bibbi Kunosson och Minelle Toprak kollar in restaurangen. De berättar att de här ser både spindlar och myror.
Utepedagogen Bibbi Kunosson och Minelle Toprak kollar in restaurangen. De berättar att de här ser både spindlar och myror. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlstadKlasmossenKronoparkenSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare