Leo Carlssons NHL-beslut – nästan en miljon på spel för moderklubben Färjestad

Publicerad:
18-årige värmlänningen Leo Carlsson har imponerat stort i VM hittills och mot USA blev han tvåmålsskytt. Foto: JOEL MARKLUND

Värmlänningen Leo Carlsson, 18, gör succé i VM – och väntas bli vald högt, högt i NHL-draften i sommar.

Frågan då: Skriver han kontrakt direkt i sommar?

Det har stor betydelse för moderklubben Färjestad som kan få nästan en miljon kronor – eller bli gå helt lottlöst.

Leo Carlsson har de senaste två säsongerna tagit inte bara SHL med storm, hans framfart har gjort att NHL-scouterna varit ständigt närvarande på Örebros matcher.

Att kanadensiska superlöftet Connor Bedard kommer bli vald etta av Chicago Blackhawks, som vann lotteriet och får välja först i sommarens NHL-draft, är samtliga experter överens om.

Många listar därefter kanadensaren Adam Fantilli som den som Anaheim Ducks lär välja med andravalet, medan Leo Carlsson på de allra flesta rankinglistor är trea och därmed skulle hamna hos Columbus Blue Jackets som har den draftpositionen.

Men Fantilli är precis som Carlsson nu på VM, och det faktum att den 18-årige värmlänningen efter tisdagens måldubbel mot USA nu gjort 5 (3+2) poäng på 7 matcher att Fantillis 2 (0+2) poäng har fått många att spekulera i om inte värmlänningen till och med kan gå som tvåa i draften.

Oavsett vilket: Leo Carlsson lär med allra största säkerhet bli den värmlänning som gått allra högst i NHL-draften för att han ska gå högre än nuvarande rekordhållaren Jonas Brodin, vald som 10:a av Minnesota Wild 2011, det är alla draftexperter överens om.

”Har ingen aning”

Frågan därefter, var spelar Leo Carlsson nästa säsong?

Över till Nordamerika, eller kvar ett år till.

– Just nu har jag ingen aning. Men det är klart att ett år till här vore skitbra, sa Carlsson själv nyligen i en intervju med Nerikes Allehanda men medgav samtidigt:

– Man kan inte ta något beslut nu utan det får man se efter draften.

Leo Carlsson har fått sitt seniorgenombrott i Örebro, men fram till 2020 var det i moderklubben Färjestad BK han spelade.

Och för FBK blir sommarens utveckling intressant att följa.

Om Carlsson spelar i Örebro eller inte nästa säsong spelar, ur FBK:s synvinkel, mindre roll. För han skulle mycket väl kunna göra det som utlånad från sin nya NHL-klubb.

Det intressanta är om han skriver på NHL-kontrakt eller inte redan i sommar.

NHL-ersättningen delas som bekant upp i fyra delar, baserade på vilken klubbtillhörighet spelaren haft de fyra åren innan kontraktet skrivs på.

Och skriver Carlsson på i sommar, då har moderklubben FBK rätt till en fjärdedel av kakan för säsongen 19/20.

Skulle han inte skriva på förrän nästa sommar, då räknas ersättningen för åren 2020-2024 och det är Örebro som får alla pengar.

Stora summor på spel

Hur mycket är det då som står på spel?

Jo, en rejäla summor.

25 procent av den nya ersättningen på 280 000 dollar motsvarar cirka 760 000 kronor. Dessutom finns ett bonussystem i nya avtalet mellan svensk ishockey och NHL vilket gör att uppskattningsvis 20 procent av summan betalas i en bonuspeng ett år senare.

Leo Carlsson lyckas med det nästan omöjliga att överlista Pittsburgh Penguins-målvakten Casey DeSmith.
Leo Carlsson lyckas med det nästan omöjliga att överlista Pittsburgh Penguins-målvakten Casey DeSmith. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I FBK:s fall skulle den landa på drygt 150 000 kronor, vilket gör att det är över 900 000 som står på spel för Färjestad sett till om Leo Carlsson skriver NHL-kontrakt i sommar eller först nästa år.

Hur troligt är det att NHL-klubben vill sajna honom omedelbart?

Historien är den bästa måttstocken för det.

Tittar vi på spelarna som valts topp tio i NHL-draften de fem senaste draftåren – och bortser från de spelare som tänkt spela på amerikanska college har ett regelverk som förhindrar att de omedelbart skriver proffskontrakt – samt de två ryssar som stoppats av gällande KHL-avtal och trenden är tydlig.

Hela 92 procent av topp tio-spelarna har skrivit NHL-kontrakt omedelbart den sommar de draftats.

Lovande signaler för FBK, med andra ord.

Men anledning finns till viss oro. För de enda tre som väntat ett år med att skriva, de är alla svenska spelare från SHL. Frölundaduon Simon Edvinsson och Lucas Raymond precis som Djurgårdens Alexander Holtz, alla väntade de ett år med att sätta pennan till pappret.

Sägas ska dock att ingen av dem gick så högt upp som Leo Carlsson tippas gå.

Och ju högre draftval, desto mer ivrig är ofta NHL-klubbarna att få avtalet signerat och därmed kontroll över sin nya guldklimp och hans utveckling.

Därför gör FBK-produkten succé – hos rivalen Örebro: ”Hade velat ha kvar Leo här”Värmländska stjärnskottet tidernas yngste: "Coolt så klart"

Artikeltaggar

Anaheim DucksChicago BlackhawksFärjestad BK HerrIshockeyLeo CarlssonNHLNHL Entry DraftNordamerikaSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare