Hoppa till huvudinnehållet

Kurskollaps för Embracer efter miljardsmällen

Publicerad:
Spelutvecklaren Embracers vd Lars Wingefors fotograferad på huvudkontoret i Karlstad.
Spelutvecklaren Embracers vd Lars Wingefors fotograferad på huvudkontoret i Karlstad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spelutvecklaren Embracers aktie kollapsar på börsen efter en sänkt vinstprognos.

En mångmiljardaffär, som var tänkt att presenteras i bokslutet, sprack i natt. Dessutom dräneras kassan av förseningar för kommande titlar.

I den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter rapporten tappar aktien 38 procent och har därmed tappat 46 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Sent i går kväll fick vi ett negativt besked, vilket var oväntat. Det här var ett avtal vi förhandlat om under sju månader, säger Embracers vd Lars Wingefors på en presskonferens.

Det har varit en tuff natt när du har haft allt klart inför presentationen och jobbat dag och natt med detta avtal. Du kan dock inte vinna varje kamp, tillägger han.

Förseningar och svag efterfrågan

Enligt Wingefors fanns en muntlig överenskommelse med den specifika partnern, som inte är namngiven.

Det fanns ingen anledning att ifrågasätta den överenskommelsen, säger han.

Han beskriver samtidigt räkenskapsåret som nu lagts till handlingarna som utmanande. Resultatet tyngs av spelförseningar, svagare efterfrågan bland konsumenter och ett svalt mottagande av vissa större lanseringar.

Det avtal som nu spruckit var klart att skrivas på och det var enligt Embracer motparten som drog sig ur. I avtalet fanns enligt bolaget kontrakt på utvecklingsintäkter på drygt 21 miljarder kronor under sex år.

"Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under tiden för spelens utveckling", skriver Embracer i sitt bokslut.

Mörkt framöver

För ett par veckor sedan vinstvarnade Embracer inför rapporten. Bolaget uppgav då att att det förväntade justerade rörelseresultatet för hela räkenskapsåret, avslutat i mars, skulle bli 6,4 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos som låg på 8–10 miljarder kronor. Just där hamnade det också i rapporten.

Spelförseningarna och mångmiljardaffären som inte gick i lås gör nu att resultatprognosen även för det räkenskapsår som inleddes i april sänks rejält till 7-9 miljarder kronor. Tidigare låg beräkningen på 10,3-13,6 miljarder kronor.

"Vi har en solid pipeline med pågående utvecklingsprojekt men flera av projekten kommer att kräva mer tid för att leva upp till våra höga förväntningar gällande kvalitet och för att uppnå sin fulla kommersiella potential", skriver bolaget i bokslutet.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Embracer-rapporten i korthet

Fakta: Embracer-rapporten i korthet

Embracer redovisar ett justerat rörelseresultat på 915 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i spelutvecklarens brutna räkenskapsår, avslutat i mars. Det är ett vinstfall med 14 procent jämfört med senast föregående räkenskapsår.

Omsättningen under kvartalet lyfte samtidigt med 79 procent till 9,4 miljarder kronor.

För hela det avslutade räkenskapsåret blev omsättningen 37,7 miljarder kronor, jämfört med 17,1 miljarder föregående räkenskapsår. Det justerade rörelseresultatet blev 6,4 miljarder, jämfört med 4,5 miljarder.

Artikeltaggar

AktierAvtalBokslutEkonomiEmbracerKarlstadLars WingeforsOmsättning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.