Hoppa till huvudinnehållet

Kraftigt stigande elnätspriser – stora skillnader mellan kommunerna

Publicerad:
Elnätspriserna kommer att höjas.
Elnätspriserna kommer att höjas. Foto: Johan Nilsson/TT

Elnätspriserna stiger i hela Sverige.

I Värmland skiljer det 16 procent mellan den kommun som har högst priser och den kommun som har lägst priser.

I länet är elnätspriserna högst i Kristinehamn, där betalar man 3 551 kr per lägenhet per år. Billigast är det i Karlstad där betalar de 3 060 kr per lägenhet, per år. Elnätspriserna är alltså 16 procent högre i Kristinehamn jämfört med Karlstad. Medel för hela Sverige uppgår till 3 459 kr/lägenhet.

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger Louise Wall Nils, ordförande för Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med bakgrund av detta och den kommande perioden för reglering av elnätsintäkter ser vi att det är särskilt viktigt att uppmärksamma de olika skillnaderna. Den skärpning som Energimarknadsinspektionen införde för förra perioden var ett bra första steg mot mer rimliga elnätsavgifter. Vi välkomnar nu att Energimarknadsinspektionen tar arbetet vidare för att ytterligare förstärka kundperspektivet.

Det är stora prisskillnader mellan kommunerna och de stora privata elnätsföretagen, det visar en kartläggning från Nils Holgerssongruppen. Eon har kraftigt höjt sina priser (19–23 procent), Ellevio har höjt sina priser (5–14 procent) och Vattenfalls priser har över lag sänkts (-7–0 procent).

Elnätspriserna stiger med nästan 10 procent över hela Sverige, det finns fall med prisökningar över 30 procent.

Fakta

Elnätspriser

Elnätspriser är avgifter som elnätsföretagen tar ut för att transportera el från produktionsställena till hushåll och företag. Dessa priser kan variera beroende på vilket elnätsområde fastigheten ligger inom och beror bland annat på kostnaderna för att bygga och underhålla elnäten i det specifika området. Elnätspriserna är en separat avgift som konsumenter betalar utöver kostnaden för elhandeln. Nätföretaget har inga konkurrenter och kunderna kan inte vända sig till något annat nät om de är missnöjda med överföringstjänsten eller priset.

Prisberäkningar

I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2023, beräknats för typhuset i Nils Holgerssonrapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år. För varje huvudort i kommunen har ett medelvärde redovisats i öre/kWh inklusive moms utifrån den totala elnätskostnaden för typhuset den 1 jan 2023. Energiskatten för el som sedan 2018 finns med på fakturan från elnätsföretagen är inte inkluderad. Läs hela rapporten på nilsholgersson.nu

Artikeltaggar

ElEllevioEnergimarknadsinspektionenEonKarlstadKristinehamnTeknik och vetenskapVärmlands länVattenfall

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.