Hovrätten gick syn bland sommarstugor: ”Tror domen blir marknadsledande”

Publicerad:
Gunnar Settergren, ordförande i stugföreningen, och advokat Patrik Moberg visar vägen under synen av sommarstugorna vid Trumman. Foto: Peter Bäcker

Hovrätten synade under onsdagen ett 30-tal sommarstugetomter i Skoghall.

Detta med anledning av en arrendetvist mellan Hammarö församling och ett antal arrendatorer.

– Det är nog många arrendatorer i Vänerskärgården som är intresserade av vår process, säger Gunnar Settergren.

Han är ordförande i sommarstugeföreningen vid Trumman i Skoghall som överklagat arrendefrågan till hovrätten. Föreningen var inte tillfreds med det utslag som Hyres- och arrendenämnden kom med i juni 2022.

– Utslaget gick väldigt drastiskt i jordägarens favör, säger Gunnar Settergren.

Jordägaren är Hammarö församling. Kyrkan sade 2019 upp gällande avtal och begärde omförhandling för 98 arrenden på Trumman, Björkholmen, Bryggholmen och ett antal öar i Kyrkskärgården.

Advokat Patrik Moberg var föredragande under onsdagens syn.
Advokat Patrik Moberg var föredragande under onsdagens syn. Foto: Peter Bäcker

Det är andra gången som kyrkan och arrendatorerna möts i hovrätten. 2017 avgjorde domstolen en process som startat tre år tidigare. Egentligen inleddes tvisten redan 2011 menar Gunnar Settergren.

– Så nu har jag hållit på med arrendeprocesser i tolv år, konstaterar han.

Enligt Gunnar Settergren var Hammarö församlings utgångsbud i den nuvarande processen en höjning på mellan 50 och 120 procent.

– Det prutade arrendenämnden lite på.

Bo Öster (S), ordförande i kyrkofullmäktige, och advokat Per Persson (med ryggen till) förde Hammarö församlings talan under synen.
Bo Öster (S), ordförande i kyrkofullmäktige, och advokat Per Persson (med ryggen till) förde Hammarö församlings talan under synen. Foto: Peter Bäcker

Gunnar Settergren anser att det vore mer skäligt att höja arrendena med några procent jämfört med hovrättsdomen från 2017.

Han tar sig själv som ett exempel.

– För mig skulle arrendet höjas från 16 000 till 25 500 kronor. Med tanke på hur mycket konsumentprisindex har ökat skulle det i slutändan landa på över 30 000 kronor.

Hur sammanfattar du den första dagen?

– Jag tycker att vi på ett väldigt bra sätt fick fram det vi ville ha sagt och ser med spänning fram emot domen när den kommer. Det kan nog ta en månad.

Gunnar Settergren menar att domen kan få betydelse för andra arrendatorer runt Vänern.

– I och med att det är så många arrenden tror jag domen på något sätt blir marknadsledande, säger han.

Gunnar Settergren har drivit arrendetvister på Hammarö i tolv år. Han börjar bli luttrad.
Gunnar Settergren har drivit arrendetvister på Hammarö i tolv år. Han börjar bli luttrad. Foto: Peter Bäcker

Hovrätten fortsätter synen under torsdagen. Då ska rätten bland annat titta till ett antal jämförelseobjekt på Jäverön och på andra öar i närheten av Märrholmen.

– Jämförelseobjekt är tomter som vi vill jämföras med, förklarar Gunnar Settergren.

Hammarö församling hänvisar mediefrågor till juristen Per Persson. Han vill tills vidare ligga lågt med kommentarer.

– Vi låter hovrättens sammanträde löpa på tills det är färdigt, därefter kanske det finns anledning att ge några kommentarer, säger han.

Fördubblade arrenden på Skoghall: ”Inte skäligt”Ny förhandling om arrenden för sommarstugor: ”Börjar bli less på det”Ny arrendestrid om ö-tomternaAvsevärt sänkta arrenden på Hammarö

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBryggholmenDomstolarFörsamlingarFritid och livsstilHammaröÖverklagandenTvisterVänern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare