Hoppa till huvudinnehållet

Barnpanel fick testa – nu hamnar Hagfors i den enorma spelvärlden

Publicerad:
Tolv barn och ungdomar fick testa Roblox och banan Railblox som är byggd utifrån järnvägsmuseet i Hagfors. De tyckte det var häftigt att först få testa spelet för att sedan se spelmiljön i verkligheten, eller som Henning uttryckte det: ”Sjukt!”
Tolv barn och ungdomar fick testa Roblox och banan Railblox som är byggd utifrån järnvägsmuseet i Hagfors. De tyckte det var häftigt att först få testa spelet för att sedan se spelmiljön i verkligheten, eller som Henning uttryckte det: ”Sjukt!” Foto: Daniel Olausson

Lanseringen är bara några veckor bort och snart hamnar Hagfors i den enorma spelvärlden.

På onsdagen fick en utvald testpanel pröva spelet, med idel toppbetyg.

– Det var roligt, konstaterar Meja, Elsa och Tuva i samklang.

Trion har fullt sjå med att ta sig av dressinerna och har något tidigare hunnit inspektera de flesta av de gamla loken inne på järnvägsmuseet.

Som de fick besöka redan på förmiddagen, fast då i Roblox – mobil- och dataspelet vars Hagforsbana testades i skarpt läge för första gången.

– Vi har fått köra minispelen, förklarar Melvin som är en av dem som åkt upp till Hagfors från Hammarö för att ingå i testpanelen.

– Det var roligt. Men det blev lite konstigt ibland, som när konduktören åkte upp i taket.

Väl på museet passade Meja, Elsa och Tuva på att ta en sväng på dressinbanan.
Väl på museet passade Meja, Elsa och Tuva på att ta en sväng på dressinbanan. Foto: Daniel Olausson

Roblox är ett spel med över 200 miljoner användare världen över, och som består av ett oräkneligt antal spel eller banor. Det är här i samarbete mellan ett flertal aktörer som banan Railblox har skapats, vilken är en digital kopia av järnvägsmuseet i Hagfors och som förutom att ha utformats som det verkliga museet också bjuder på ett flertal minispel.

Som att vara just konduktör och klippa biljetter, att försöka ratta den gamla Ånghästen, eller att skicka meddelanden via morsekod.

– Det har varit kul att få testa spelet och nu vara här och springa runt i tågen, säger Iris och Bonnie.

Presentation i november

Spelutvecklaren Johan Rosén från Karlstad Makers presenterade den första prototypen i november och han noterar att det har hänt en del sedan dess.

Bonnie och Iris spanar in platsen där man kan skicka meddelanden genom morsekoder, i spelet alltså.
Bonnie och Iris spanar in platsen där man kan skicka meddelanden genom morsekoder, i spelet alltså. Foto: Daniel Olausson

Nästa steg blir att få till den unika kopplingen mellan spel och verkligheten.

– Vi har sagt det att man för poäng man har tjänat i spelet ska kunna få något i kiosken här, och åt andra hållet ska man kunna hitta hemliga koder i vagnarna på museet som gör att man får en extra boost i spelet, säger han.

– Just kopplingen mellan den fysiska världen och spelet är det som gör projektet så spännande. De kommer hit nu och känner igen sig, de vet var de ska hitta Ånghästen.

Christina Axelsson och spelutvecklaren Johan Rosén är båda nöjda med onsdagens testkörning och står här bredvid Ånghästen, som du faktiskt kan ratta som ett av uppdragen i Robloxvärlden.
Christina Axelsson och spelutvecklaren Johan Rosén är båda nöjda med onsdagens testkörning och står här bredvid Ånghästen, som du faktiskt kan ratta som ett av uppdragen i Robloxvärlden. Foto: Daniel Olausson

Christina Axelsson, ansvarig på museet, ser nu med spänning fram emot lanseringen. Den görs den 10 juni i samband med att Barnens dag firas i Hagfors, bland annat med artistuppträdande av Theoz i Blinkenbergsparken.

– Då har vi öppet hus här och vänföreningen är här och drar ut sina lok. Vi börjar här på förmiddagen och sedan går turisttåget bort mot Blinkenbergsparken också. Så det blir en heldag, och då är vi igång med säsongen, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Nu hamnar järnvägsmuseet på Roblox: ”Ett nytt ben att stå på”
Med sina över 200 miljoner användare världen över är Roblox en riktigt stor spelplattform och den 10 juni hamnar alltså Hagfors på den i form av spelet Railblox.
Med sina över 200 miljoner användare världen över är Roblox en riktigt stor spelplattform och den 10 juni hamnar alltså Hagfors på den i form av spelet Railblox. Foto: Leon Keith

Artikeltaggar

BarnBlinkenbergsparkenChristina AxelssonDatorspelHagforsHagfors järnvägsmuseumHammaröSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.