Hoppa till huvudinnehållet

En av Sveriges bästa löpare håller Degerfors i form: ”Beredd att springa in på planen”

Publicerad:
Olivia Weslien har en elitkarriär i friidrott och jobbar samtidigt som sjukgymnast, åt bland annat allsvenska klubben Degerfors IF. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

I fjol fick hon sitt stora genombrott som ledde till landslagsdebut vid Finnkampen.

Nu väntar en ny landskamp för IF Götas Olivia Weslien som vid sidan om friidrotten ser till att hålla Degerforsspelarna i toppform.

– Det ger mig mycket energi och inspiration till min egen träning, säger Weslien som jobbar som sjukgymnast.

Hon sänkte sitt personliga rekord med fyra sekunder under utomhussäsongen, fick debutera i landslaget och knep sin första seniormedalj vid inomhus-SM. Utvecklingen har gått snabbt för Olivia Weslien från Karlstad.

Och mer finns det att ta av – i hennes ögon har friidrottssatsningen just börjat.

– De senaste säsongerna har jag tagit små steg men också haft något stort släpp också. Jag känner att jag kommit till en ny nivå och tagit nästa steg. Men konditionsidrott tar tid och jag började dessutom satsa ganska sent, jag var 18 när jag gick in fullhjärtat, säger Weslien.

Toppen av sin förmåga har 25-åringen planerat att nå först om några år.

– Det var fullt fokus på hästhoppningen och juniorlandslaget tills jag var 18. Så jag räknar med att ha min peak om några år och känner en trygghet i det. Det krävs mycket träning och kontinuitet.

Vid sidan om sin elitsatsning på friidrotten arbetar hon som fysioterapeut hos allsvenska Degerfors IF samt på Klarälvskliniken i Karlstad. Weslien är en del av klubbens medicinska team som ser till att spelarna kan prestera på match och träningar.

Den som följer Degerfors har säkerligen sett Weslien ta hand om spelare som fått en skada på planen eller blivit utbytta.

– Det är min första säsong med fotboll på den här nivån, säger den individuella friidrottaren som fått känna på hur det är att verka i en lagsport.

– I friidrott är det mycket fokus på sin egen prestation, men där har du också ett team kring dig med tränare, familj och klubben. Men visst är det lite annorlunda, men en väldigt rolig miljö att vara i. Det ger mig mycket energi och inspiration till min egen träning.

Olivia Weslien (svart tröja) ser till att hålla Degerforsspelarna i form. Här står hon placerad mitt emellan kollegan Natalie Morgenstern och Joe Gyau inför avspark mot AIK.
Olivia Weslien (svart tröja) ser till att hålla Degerforsspelarna i form. Här står hon placerad mitt emellan kollegan Natalie Morgenstern och Joe Gyau inför avspark mot AIK. Foto: HP Skoglund

Hur ser din roll ut?

– Jag är med på ungefär hälften av matcherna sen är jag med två dagar i veckan i samband med A-lagets träningar. Jag bevakar matcherna för att kunna göra ett akut omhändertagande, bedömningar om spelarna kan fortsätta spela. Och vara beredd att springa in på planen om det händer något – lite alltiallo kan man säga.

Låter som att du har fullt upp?

– Det är mycket jobb med tanke på att jag tränar själv också – men det är en miljö jag gillar och det är ett roligt jobb.

Till helgen väntar landslagsuppdrag för Weslien som springer 1 500 meter vid Nordiska mästerskapet i Köpenhamn.

– Jag sprang aldrig något för landslaget när jag var yngre, så det blir tredje gången jag gör det nu med Finnkampen och sen Nordenkampen som jag sprang här i Karlstad i vintras. Jag hoppas att det kan bli ett jämnt och snabbt lopp så jag får chansen att testa formen ordentligt.

Under sommaren ska Weslien samla rankingpoäng för att kvala till ett internationellt mästerskap.
Under sommaren ska Weslien samla rankingpoäng för att kvala till ett internationellt mästerskap. Foto: Lisa Olaison

Stora målet med säsongen är att samla rankingpoäng för att nästa sommar kunna kvala in till EM i Rom.

– Nordiska mästerskapen har C-status så det är en tävling som ger en del poäng. Jag kommer försöka tävla flitigt i juni sen blir det träning och sikta mot SM. Jag vill springa snabbt i sommar för EM i Rom nästa år är ett huvudmål för mig. Så det blir viktigt att hitta rätt tävlingar i sommar, säger hon.

Artikeltaggar

Degerfors IFDegerfors IF HerrFriidrottIF GötaOlivia Weslien

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.