Efter år av väntan – nu startar historiskt arbete på Färjestad: ”Känns overkligt”

Publicerad:
Spadtag för om- och tillbyggnad av Färjestads ridklubb, som i dagsläget har 380 medlemmar. Foto: Peter Bäcker

På onsdagen togs de första spadtagen på vad som ska komma att bli Färjestad ridklubbs nya anläggning.

– Nu kommer vi kunna släppa in fler elever i vår verksamhet, säger klubbens ordförande Mari Stål.

Klubbens personal, ponnys och politiker fanns alla representerade när det var dags att påbörja arbetet med Färjestad ridklubbs nya stall och ridhus.

– Den gamla anläggningen var fallfärdig. Det blir ett superlyft för våra ridande, säger Mari Stål.

Den nya anläggningen kommer ge klubben möjlighet att fortsätta utveckla sin verksamhet. De kommer få plats med fler skolhästar som kan delta i undervisningen. Stallet kommer rymma så många som 50 hästar.

I byggnadsplanerna finns även två ridhus. Med två ridhus kommer de att kunna bedriva lektioner parallellt på ett bättre sätt.

– I dag får vi tränga in två lektioner samtidigt i ett ridhus när det är som värst, och det är inte optimalt. Nu kommer vi kunna släppa in fler elever i vår verksamhet. Det är en av anledningarna till att politikerna ville satsa på det här, att vi gör ridsporten mer tillgänglig.

Ridskolan – mer än ridning

Att rida och umgås med hästar beskriver Emma Stål som mer än roligt. Det tvingar en att vara här och nu, och hästar dömer en inte.

– Att vara med djur är också ett fint sätt att lära sig ta ansvar på. Många som håller på med hästar blir chefer.

Emma Stål i mitten, tillsammans med ridlärarna Sari Henriksson och Lotta Skog samt ponnyn Tintin, som har jobbat på ridskolan i mer än 15 år.
Emma Stål i mitten, tillsammans med ridlärarna Sari Henriksson och Lotta Skog samt ponnyn Tintin, som har jobbat på ridskolan i mer än 15 år. Foto: Peter Bäcker

Även hästarna får det bättre i det nya stallet. Alla kommer få box och kunna röra sig på ett mer naturligt sätt än vad de gör uppbundna i spiltor, berättar Mari Stål.

Hästarnas hagar har också dränerats, i ett försök att göra marken de går på torrare. Bekvämt – både för häst och ryttare.

– Det har varit så mycket lera att man tappat skorna när man har gått in tidigare, säger Mari Stål.

På en omodern ridanläggning är mycket av det arbetet som utförs också tungt. Den nya anläggningen kommer att ha smarta lösningar som gör arbetet lättare för personalen.

”Historiskt spadtag”

Det första spadtaget i arbetet för att få den nya anläggningen på plats var teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP), med och tog.

– Det är ett historiskt spadtag. Det tas för att fler barn och ungdomar ska få utöva ridsport, hitta gemenskap och få umgås med djur, säger Robert Halvarsson.

Politiker, ridlärare och ponnys deltog vid spadtaget.
Politiker, ridlärare och ponnys deltog vid spadtaget. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

FärjestadHästsportKulturMiljöpartietMonika BubholzRobert HalvarssonTeknik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare