Hoppa till huvudinnehållet

Central väg avstängd till december: ”Kan bli kaos”

Publicerad:
Rebecca Sjöblom tror att det kan bli kaos när parkeringsplatser försvunnit.
Rebecca Sjöblom tror att det kan bli kaos när parkeringsplatser försvunnit. Foto: HP Skoglund

– Det är bedrövligt.

Orden från förbipasserande Kerstin dränks nästan helt av en grävmaskins metallgnissel. Hon störs av att vägar stängs av och att bussar får nya rutter medan Sundsta torg tar form.

Från och med i måndags och fram till den 1 december i år kommer korsningen Rudsvägen- Ringervägen- Hagaborgsgatan i Karlstad vara avstängd för biltrafik. En lång period för de som nyttjar busslinjerna som brukar gå längs sträckan och för de som parkerar i området.

– Det är inte kul. Jag kör inte mycket bil, men åker buss. Det är bedrövligt, säger Kerstin som bor vid Ica Wallinders ett stenkast från det som ska bli Sundsta torg.

Under byggnationen kommer stadsbussarnas linje S, 4 och 5 gå via Sundstavägen istället för Rudsvägen och linje 6 kommer inte att köra alla avgångar till Järpetan.

”Jätteirriterande”

Rebecca Sjöblom går förbi de nya höghusen med sin hund. Hon får ta en rejäl omväg från Kronoparken för att besöka sina kompisar på Norrstrand och Sundsta.

– Det är väldigt jobbigt. Jätteirriterande. Bussarna gick precis utanför tidigare, nu måste jag in till stan för att byta. Det är väldigt dåligt skyltat hur man kan gå. Dessutom försvinner många parkeringsplatser, det kan bli kaos, säger hon.

Delar av Rudsvägen är avstängd fram till 1 december.
Delar av Rudsvägen är avstängd fram till 1 december. Foto: HP Skoglund

Precis intill avspärrningen längs Rudsvägen ligger Sibylla Kenneths Karlstad. Där har ägaren Peter Grahn ännu inte märkt av någon minskad ruljans.

– Det är ju löning på torsdag, vi får se då. Torget kommer bli jättebra när det blir klart och vi har haft avspärrat här förut. Är man hungrig kommer man hit ändå. Om bygget påverkar oss så tar vi igen det när torget är färdigt, vi kommer absolut inte begära några pengar från kommunen som kompensation, säger han.

Nya skyltar

På Karlstads kommun har man hittills hunnit få återkoppling kring bristande skyltning vid bygget.

– Vi ska ta fram lite kompletterande skyltar. Kommer man norrifrån är det 400 meter ner till avspärrningen, så man inte tror att hela Rudsvägen är avstängd. Och vi ska sätta en skylt vid tjärnet om att man kan köra vid Sundstatjärn istället, säger Mikael Lundh, projektledare för Sundsta torg.

Nu hoppas han att allt flyter på.

– Det är alltid en inkörningsperiod. Nu bygger vi ett halvår framåt, sedan har vi ett nytt fint torg med vatten och grönska.

Artikeltaggar

AvspärrningarBussarByggnationKarlstadNorrstrandRudsvägenSibyllaSundstaSundsta torgTrafikVägarbete

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.