Parwiz Walijy kräver kommunen på stor summa pengar: ”Jag tappade i omsättning”

Publicerad:
Parwiz Walijy drev Timmys gatukök fram till augusti 2022. Men någon ersättning för tappad inkomst under tiden Residensparken byggdes om vill inte kommunen ge. Foto: Arkiv

Ombyggnationen av Residensparken i centrala Karlstad innebar ett kännbart tapp för intilliggande gatuköket Timmys. Det menar Parwiz Walijy – och kräver kommunen på 120 000 kronor.

– Mina papper visar tydligt att jag tappade i omsättning, och det har jag redovisat för dem, säger han.

Hösten 2021 påbörjade kommunen en upprustning av Residensparken intill Klarälven i centrala Karlstad. För Timmys innebar det en negativ ekonomisk påverkan, menar Parwiz Walijy som drev gatuköket mellan 2010 och augusti 2022.

I ett krav ställt till kommunen har han framhållit att han vill ha 120 000 kronor i ersättning för den negativa påverkan som ombyggnationen hade för honom under framförallt våren 2022.

– Det påverkade så klart hela årets omsättning, men just april och maj när värmen kommer som alla väntar på kändes det att det påverkade extra mycket. Gästerna gick till andra ställen.

Någon total avstängning fram till Timmys lokaler var det aldrig, men Parwiz Walijy menar att gästerna nog kan ha uppfattat det så.

– Det kunde ju stå stora lastbilar och släp parkerade framför oss. Det var nästan farligt att ta sig förbi. Och så var det dammigt, vi kunde inte ha luckorna öppna för att det kom in en massa damm.

Kommunen säger nej

Men kommunens teknik- och fastighetsförvaltning delar inte Parwiz Walijys uppfattning.

Avdelningschefen Fredrik Nilson har i ett skriftligt svar till honom framhållit att ombyggnationen näppeligen inneburit någon total avstängning till Timmys lokaler. Verksamheten, menar kommunen, har fortfarande kunnat gå att nå på olika sätt. ”Störningen som ni påstår att avstängningen inneburit för er berör mot bakgrund av detta skäligen kunna tålas.”

Residensparken nyinvigdes sommaren 2022.
Residensparken nyinvigdes sommaren 2022. Foto: Joachim Lagercrantz

Fredrik Nilson menar vidare att det är ovanligt att skadestånd betalas ut efter som ”en näringsidkare som driver rörelse i tätbebyggt område också i förlängningen tillgodogör sig fördelarna av kommunens utveckling”

Sammantaget bedömer förvaltningen att Parwiz Walijy inte har rätt till begärd ersättning.

Men att verksamheten skulle haft så särskilt stor nytta av den upprustade parken håller inte Parwiz Walijy med om.

– Jag ser ingen skillnad på något sätt. Det var inte som att det ökade omsättningen på något sätt när ombyggnationen var färdig.

”Det påverkade så klart hela årets omsättning, men just april och maj när värmen kommer som alla väntar på kändes det att det påverkade extra mycket. Gästerna gick till andra ställen”, säger Parwiz Walijy.
”Det påverkade så klart hela årets omsättning, men just april och maj när värmen kommer som alla väntar på kändes det att det påverkade extra mycket. Gästerna gick till andra ställen”, säger Parwiz Walijy. Foto: Privat

Artikeltaggar

EkonomiFredrik NilsonKarlstadKlarälvenOmsättningResidensparkenTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare