Fler ambulanser ställs nattetid, samtidigt som man förstärker upp på andra delar inom vården och förkortar sommarperioden med fyra veckor.
Nu är Region Värmlands semesterlösning för länets ambulanssjukvård klar.
– Jag känner mig trygg i att vi har planerat väl efter de förutsättningar vi har, säger verksamhetschef Andreas Norling.
Förutsättningarna består i kombinationen av att personalen ska få ut sin lagstadgade semester, samtidigt som uppdraget om att erbjuda en snabb och säker akutvård till länets invånare uppfylls.
Andreas Norling berättar om de förändringar man nu har spikat, och hur man har förmåtts gå från de vanligtvis tolv veckorna av förändringar till åtta, att gälla från och med midsommarveckan.
– I stort och i grova drag handlar det om att en nattresurs i Säffle, Råda och Filipstad ställs under de här åtta veckorna, säger han och påtalar hur man därmed går från två nattbilar till en, samtidigt som kvällsambulanserna förlängs med ett par timmar.
– Precis, så det finns ju verksamhet på de här stationerna. Men det är trots allt en reduktion.
Förstärker också
I Årjäng tar man bort en dagambulans, liksom vardagar i Karlstad där man dessutom disponerar om en dagresurs till att verka på nätterna, och i Torsby tas en dagbil bort på helgerna.
– Och för att möta den här utmaningen så ökar vi resurserna inom liggande sjuktransport där vi har ett stort patientflöde och där är tanken att om man kan hantera fler patienter som inte kräver lika mycket vårdande insatser så frigör vi resurser inom ambulansen istället.
Samma tankegångar har man också kring hur Värmlandstrafik kan vara än mer tillgängliga för liggande sjuktransporter under åttaveckorsperioden, man utökar också kring sina ledningsfunktioner och bedömningsenheter och har räknat ut att det på totalen blir en sammanlagd resursminskning på sju procent, där vissa lokala avvikelser kan förekomma.
– Jag måste säga att det här gör hälso- och sjukvården tillsammans. Hela hälso- och sjukvården hänger ihop och det är ett enormt pussel, men vi gör alla vårt bästa för att tillsammans ge de bästa förutsättningarna för våra patientnära kollegor att leverera en bra vård till våra medborgare, säger Andreas Norling.
En nyhet inför den här sommaren är också det lokala avtal som gör att ambulanspersonalen får jobba fler timmar under sommaren för att täcka upp för varandra.
Och det är just de extra timmarna i kombination med färre ambulansresurser som enligt vad VF erfar har vållat en del oro ute i verksamheten.
– Jag förstår det, förändringar är utmanande och sjukvårdens situation under sommaren är också väldigt utmanande. Vi ska beakta medarbetarnas rättigheter och samtidigt bedriva en viktig verksamhet, säger Andreas Norling och förklarar hur man dessutom har 185 föräldraledighetsveckor att ta hänsyn till i pusslet.
– Så det är klart att det är kännbart.
Hur märker värmlänningen av det här då?
– Ledningsgruppens ambition är att planeringen leder till att värmlänningen inte ska påverkas alls, och då framför allt inte dem som är tidskritiskt sjuka. Är man det ska man få hjälp så fort som möjligt. På dem som inte är allvarligt sjuka kan det bli förlängda väntetider, men det ingår också i vårt uppdrag att prioritera och vi har också uppdraget att låta vissa patientkategorier vänta så att vi har resurser för dem som verkligen behöver dem direkt.
LÄS OCKSÅ:
Chefen inför ambulanssommaren: ”Ett visst bortfall är oundvikligt”Regionens larmcentral under uppbyggnad: ”Kommer lätta trycket på vården”