Lena, 74, om nya utegymmet: ”Det är trevligt när det händer något”

Publicerad:
I samband med seniorernas friluftsdag passade Karlstads kommun på att inviga det nya utomhusgymmet på Skutberget. Foto: Peter Bäcker

På tisdagen invigdes det nya utomhusgymmet på Skutberget i samband med att Karlstads kommun anordnade en friskvårdsdag för seniorer.

– Det är trevligt när det händer något, säger Lena Jonsson, en av dem som var först med att testa på gymmet.

De i Karlstad som är över 65 år bjöds in för att prova på olika aktiviteter. Ett par hundra seniorer samlades för att dansa zumba, grilla korv, kasta boule och såklart träna i det nya utomhusgymmet.

Det nya gymmet ligger nära motionsspåret och är delvis tillgänglighetsanpassat, något som kommunens sett som viktigt.

– Det ger fler möjlighet att ta del av träningsmöjligheterna. Oavsett rörelseförmåga och ålder, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kommunen började smida planer för upprättandet av gymmet för ungefär ett år sedan. Det är nästan klart – bara lampor ska upp så att det även kan nyttjas under den mörkare halvan av året.

– Skutberget är en pärla, och det är kul att kunna stärka upp och göra det än mer attraktivt. Många har varma känslor för platsen.

Robert Halvarsson (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, inviger utomhusgymmet på Skutberget med tal och bandklippning.
Robert Halvarsson (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, inviger utomhusgymmet på Skutberget med tal och bandklippning. Foto: Peter Bäcker

Många av maskinerna är i trä.

– Det är roligt att kunna bygga med trä och jobba med naturliga materialval. Det är både bra för miljön och sen så ser det bra ut, det smälter in i omgivningen, säger Robert Halvarsson.

Karlstads kommun hoppas gymmet ska uppskattas av de vana Skutbergsbesökarna, men också att det ska locka nya till platsen.

En av seniorerna som såg till att bli en av gymmets första besökare var Lena Jonsson, 74 år.

– Det är väldigt bra det här, och trevligt när det händer något, säger hon.

Lena Jonsson var inte rädd att ta sig an den nya utmaningen som gymmet innebar. Vid varje station finns bra bilder som förklarar hur maskinerna ska användas.
Lena Jonsson var inte rädd att ta sig an den nya utmaningen som gymmet innebar. Vid varje station finns bra bilder som förklarar hur maskinerna ska användas. Foto: Peter Bäcker

Lena Jonsson är ingen van gymtränare. Hon föredrar cykelturer och promenader i skogen.

Varje tisdag tar hon med sig en grupp ut för en promenad, hon är nämligen cirkeltränare. Det har hon även gjort den här dagen, och därför anslöt hon lagom till invigningen.

– Det är skönt och viktigt att hålla igång. Jag tycker om att röra på mig och det är så fridfullt i skogen.

Framöver planerar hon dock för fler besök i gymmet.

– Att gymma var roligt, säger Lena Jonsson.

Sedan tisdagen är utomhusgymmet på Skutberget invigt.
Sedan tisdagen är utomhusgymmet på Skutberget invigt. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

GrillningGymKarlstadKarlstads kommunMat och dryckMiljöpartietMotion och hälsaSkogSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare