Körde mot polisbilar i hög fart – döms till fängelse

Publicerad:
Värmlands tingsrätt dömer en värmlänning till fängelse i fyra månader efter en vansinnesfärd i bil mellan Hagfors och Filipstad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Två polisbilar tvingades i sista stund väja för att undvika en kollision med en bil i hög hastighet.

Den undflyende mannen vid ratten döms nu till fängelse i fyra månader efter en vansinnesfärd från Hagfors till Filipstad.

Det var i slutet av januari som mannen i 40-årsåldern blev uppmanad av polis att stanna sitt fordon i Hagfors kommun. Det gjorde inte mannen som saknar körkort. Han trodde dessutom att någon av hans två passagerare hade något ”förbjudet” på sig.

I stället bar det av mot Filipstad med polisen efter. Enligt åtalet var mannen nära att krocka med flera bilar. Väl inne på ett industriområde såg det ut som biljakten skulle ta slut då flera polisbilar anslöt.

Men då satte mannen av i hög fart mot två polisbilar. Enligt åklagaren var syftet att köra på polisbilarna, mannen själv hävdar att han kunde ta sig förbi utan att polisbilarna behövde väja.

Färden tog sedermera slut i en brant slänt nära en förskola.

Det visade sig att mannen var påverkad av amfetamin. I bilen påträffades 25 narkotikaklassade tabletter och två mattknivar.

Mannen erkänner att han tagit amfetamin, men att någon måste ha placerat tabletterna i bilen utan hans vetskap. Knivarna förklaras med att han tidigare hjälpt sin fästmö att lägga mattor.

Tingsrätten anser att åklagaren styrkt det som står i åtalet och dömer mannen för försök till grovt våld mot tjänsteman, grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Då mannen förekommer flitigt i belastningsregistret och dömts till skyddstillsyn två gånger anser tingsrätten det befogat med ett fängelsestraff på fyra månader. Han döms även att betala 10 000 kronor i skadestånd till de båda poliserna som han var nära att krocka med.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseFilipstadHagforsHagfors kommunNarkotikabrottOlovlig körningRattfylleri

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare