Snön smälter – mycket vatten i älven: ”Vi ligger nära gränsnivåerna”

Publicerad:
Klarälven är hög för tillfället och om du antingen bor eller vistas nära den så är det tid att se över sina fastigheter. Foto: Daniel Olausson

Kulmen på vårfloden har troligen nåtts.

Men än gäller det att vara vaksam, påtalar Peter Bergström.

– Vi har mycket vatten i älven nu, säger han som är räddningschef på Sunne och Torsby kommun.

Snön smälter längre norrut och tillrinningen av vatten till slutligen Klarälven har varit stor, men Peter Bergström gör tillsammans med Fortum bedömningen att det i nuläget inte blir så värst mycket mer vatten uppe vid Höljesdammen.

– Sedan får man släppa ut så mycket som möjligt, men vi tror att kulmen har nått fram till Branäs nu och sedan följer ju det vattnet med hela vägen ned. Så om inget oförberett händer så blir det inte värre än den vattenlinje vi har nu, säger han.

Uppmanar till vaksamhet

Enligt SMHI:s prognoser är det inga stora regnmängder att vänta inom en överskådlig framtid, men Peter Bergström vill trots det uppmana till vaksamhet för dem som bor och vistas i närheten av Klarälven, vilket man också har gjort på kommunens hemsida.

– Kommer det ett oförberett regnoväder eller en ökad tillrinning vid Höljesdammen så kan vi inte utesluta något eftersom vi ligger nära gränsnivåerna där vattnet ändå kan breda ut sig och då vill vi gå ut och förvarna personer att se till att inte ha lösa föremål vid strandlinjerna.

Vad mer kan man tänka på?

– Framför allt att knyta fast lösa båtar och har man hus nära älven så ska man se till att inte ha vitvaror direkt på golv eller så, men de som bor i de här trakterna är oftast relativt vana vid att älven går upp och ned så här års. Nu vill vi bara påkalla deras uppmärksamhet så att de gör sina förberedelser.

Artikeltaggar

BåtarBranäsFastigheterForshagaFortumHagforsKlarälvenMiljöMunkforsPeter BergströmSMHISunneTorsbyVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare