Hävdade att okänd körde bilen – nu döms mannen till samhällstjänst

Publicerad:
Värmlands tingsrätt tror inte på mannens version om att en okänd person satt vid ratten när de kolliderade med en annan bil. Tingsrätten dömer mannen till 120 timmars samhällstjänst. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mannen, som är i 45-årsåldern, kom över i fel körbana med bilen och krockade både med en mötande bil och en parkerad bil.

Nu döms han för grov vårdslöshet i trafik och smitning.

Själv hävdar mannen att någon annan körde bilen.

Händelsen inträffade för drygt tre år sedan i en ort i Karlstads kommun. Den åtalade och en bekant färdades i en bil ägd av en släkting till den åtalade. Enligt duon var det en tredje och okänd person som satt vid ratten när de krockade med både en parkerad och en mötande bil. Och det i motsatt körbana.

De båda männen lämnade platsen utan att göra sig till känna eller se efter om någon person var skadad i bilen de kolliderat med.

Efter en stund återvände männen till olycksplatsen. Den åtalade, vars dna återfanns på krockkudden i förarsätet, hade då enligt egen uppgift hunnit stärka sig med alkohol.

Värmlands tingsrätt tror inte att en okänd man, som ska ha lämnat olycksplatsen springande, körde bilen utan dömer mannen i 45-årsåldern till villkorligt och 120 timmar samhällstjänst. Det motsvarar en påföljd på fyra månader i fängelse. Han var tidigare ostraffad.

Målsägande, personen som körde den andra bilen, blev sjukskriven med ryggbesvär i sex veckor efter olyckan. Tingsrätten beviljar mannen ett skadestånd på 2 900 kronor.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlstads kommunOlyckorSamhällstjänstVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare