A-lag och tre juniorlag – men till vintern inte ett enda ungdomslag i seriespel.
Så ser verkligheten ut för Grums Hockey, som nu vädjar om mer hjälp från kommunen.
– Det är väl vi och Färjestad som driver ishallen själva, säger ordföranden Tony Karlsson.
– Vaktmästarfrågan utreds just nu, svarar kultur- och fritidschefen Martin Karlsson.
Flera läsare har hört av sig till VF-sporten efter att Grums Hockey på sin hemsida och sociala medier lagt ut en text med rubriken ”AKUT LÄGE!”.
Texten efter lyder ”Grums Hockey befinner sig i ett mycket tufft läge ekonomiskt. Vi har en hög ambitionsnivå och kämpar på med att minimera våra kostnader, men det räcker inte till. Vi behöver öka våra intäkter, rejält!”, varpå klubben vädjar till företag att gå in och sponsra juniorlagets buss.
För VF-sporten nyanserar ordförande Tony Karlsson hur det egentligen ligger till.
– Alla föreningar har det jobbigt i dag, det är inget att sticka under stolen med. Vårt mål är att på årsmötet nå ett plus/minus noll-resultat, och det är inte så att vi håller på att gå i konkurs. Men vi måste ha in fler sponsorer.
700 000, så mycket har Grums i resekostnader varje år.
– Och det är juniorlagen som är den stora delen av det. Det är inte A-laget som kostar. Och vi får inte en spänn av Grums kommun, säger Karlsson som även lyfter fram det faktum att man med tanke på gymnasieeleverna hyr ett 30-tal lägenheter av det kommunala bostadsbolaget varje år.
”Får inte ens toapapper”
Grumsbasen pratar om hur man haft möten med kommunen med förhoppningen att få mer stöd, men menar att man då mötts av kalla handen.
– Förut fick vi toalettpapper, nu får vi inte ens det. Det är ju vi som betalar vaktmästarna som sköter hallen. Vi själva som kör ismaskinen, som bemannar kioskerna. Det är väl vi och Färjestad i Värmland som har det så här.
Martin Karlsson, kultur- och fritidschef på Grums kommun, förklarar:
– Det är kommunen som äger ishallen och den kostar ungefär 1,7 miljoner per år för oss att driva runt. Men sen är det så i Grums att alla föreningar, det spelar ingen roll om det är fotboll eller ishockey, driver sina egna anläggningar.
Varför man i Grums landat i den lösningen när många andra kommuner står för skötseln av idrottsanläggningarna, kan Karlsson inte svara på.
– Nej, det vet jag faktiskt inte. Det har alltid varit så. Men jag har fått i uppdrag av politiken att utreda vaktmästarfrågan, det är en process som pågår och det vet hockeyn om. Jag tycker vi har en bra dialog.
Karlsson pratar om hur kommunen lagt ned stora summor på Billerudhallen de senaste åren.
– Ny sarg, ny belysning och nu senast en ny kylanläggning för sju miljoner kronor.
Ytterst få lag
Stora investeringar som gjorts, trots att verksamheten i ishallen faktiskt är begränsad. För de återväxtproblem som finns inom ishockeyn på flera håll i Värmland märks kanske mest tydligt i Grums.
Säsongen som gick hade man ett U16-lag samt två J18-lag, ett J20-lag och då A-laget i division 2. Nu kliver U16-killarna upp i juniorlagen, och kvar under dem finns inte ett enda Grumslag i seriespel på ungdomssidan.
– Det vi har sen är Björnligan (motsvarande skridskoskola) för de yngsta. Men problem med tillväxt är vi inte ensamma om inom hockeyn, det finns till och med på flera håll i Stockholm.
Att ni inte har ett enda lag på en tioårsperiod, hittar du någon förklaring till det?
– Det har varit svalt intresse. Men även framför allt svårt att få tag i folk som vill hjälpa till, för mycket handlar om ledarbrist. Och det är samma på styrelsenivå, valberedningen ringde runt till hur många som helst men det är ingen som har lust, suckar Karlsson.
Men det verksamhet man har allra längst ned nu i Björnligan ger ändå hopp.
– Vi har en kille som ansvarar för det och ambitionen är att det ska fylla på underifrån nu.
Martin Karlsson på kommunen konstaterar:
– Det är klart att vi som kommun önskar att det ska finnas lag i alla åldersgrupper. Men totalt sett är vi en väldigt föreningsaktiv kommun. 40,6 procent av våra barn är föreningsaktiva, det är vi trea på i Värmland och bland tjejer är vi näst bäst. Men hela det svenska föreningslivet kämpar med att få ideella krafter som vill engagera sig.
Fotnot: Bland de värmländska klubbarna står även Forshaga IF för driften av Ängevi ishall.