Första grönröda budgeten ger satsningar i hela Karlstad: ”Det mesta blir bättre”

Publicerad:
För första gången sedan före valet 2010 har S fått vara med och bestämma om Karlstads budget. Anders Tallgren och Linda Larsson (S) är nöjda med hur diskussionerna med Frida Pettersson (C) och Monica Bubholz (MP) gått. Foto: Peter Bäcker

Blågrönt i tolv år, men nu är det grönrött som gäller. För Karlstadsbornas del innebär det mer fokus på de som har det svårast, samt på kransorterna och utsatta stadsdelar.

– Många i ytterområdena har känt att de inte riktigt räknas. Det ska det bli ändring på nu, säger Linda Larsson (S).

Den första gemensamma S-, C-, och MP-budgeten har inte tillkommit efter plågsamma ångest- och gråtfestivaler. Samtliga ledarfigurer poängterar partiernas många gemensamma beröringspunkter – hur man värnar om alla människors lika värde, vikten av miljö- och klimattänk och att hela kommunen ska gynnas.

– Det har varit väldigt lättjobbat, även om det är ett tufft ekonomiskt läge och vi varit tvungna att prioritera, säger Monica Bubholz (MP).

– Men vi gjorde klart vad var och en prioriterar tidigt i samtalen, det gjorde det ännu lättare, säger Frida Pettersson (C).

Budgeten för 2024 och den ekonomiska planen för de påföljande två åren präglas av några tydliga viljeinriktningar. Fem till antalet: fokus på hela kommunen, höga miljö- och klimatambitioner, en jämlik skola, trygghet genom hela livet samt en grön omställning för hållbar tillväxt och fler jobb.

Det grönröda styret presenterade budgeten under tisdagen. Fokus ligger på miljön, trygghet, en jämlik skola, satsningar i hela kommunen och en grön omställning för tillväxt och jobb.
Det grönröda styret presenterade budgeten under tisdagen. Fokus ligger på miljön, trygghet, en jämlik skola, satsningar i hela kommunen och en grön omställning för tillväxt och jobb. Foto: Peter Bäcker

För hela perioden skjuts sammanlagt 400 miljoner kronor till, vilket innebär 6,5 procents uppräkning. Det är möjligt bland annat genom ett uttag ur de kommunala bolagens kapital.

– Det är viktigt för att mildra effekterna av det svåra ekonomiska läget. Vi får ju heller ingen hjälp av den högerkonservativa regeringen som gjort sig helt beroende av SD. Kommunsektorn får klara välfärden själv, säger Linda Larsson.

Konkret väntar flera satsningar: en ny skola i Vallargärdet för 192 miljoner, ett nytt äldreboende på Stockfallet, en ny konstgräsplan i Molkom, 20 miljoner till solceller på kommunala fastigheter, 16 miljoner för att byta ut alla arbetsfordon till att gå på el eller biogas, fem miljoner extra till barn med särskilda behov.

Dessutom kommer ett stort antal detaljplaner att tas fram för nya bostäder och annat i stort sett samtliga kransorter. Och en särskild satsning ska göras för att förbättra för kvinnor i arbetslivet – bland annat ska minutstyrningen inom hemtjänsten tas bort.

För att bara nämna en liten del.

Linda Larsson sammanfattar:

– Det jag är mest nöjd med är att vi verkligen fått fokus på ytterområdena, det får inte vara så att de som bor i kransorterna inte känner att de är en del av Karlstad. Dessutom att vi gör vårt yttersta för de mest utsatta barnen, äldre, personer som är beroende av försörjningsstöd. Och att när regeringen helt monterar ned miljö- och klimatarbetet växlar vi istället upp!

Artikeltaggar

Anders TallgrenBudgetarFrida PetterssonKarlstadLinda LarssonMiljöpartietPolitikSamhälleSkolorStockfalletVallargärdet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare