Förre stortalangen skar av hälsenan – värvas av Boltic: ”Dumma om ni inte tar honom”

Publicerad:
Filip Ljus var en lovande bandyspelare i Edsbyn när han skar av hälsenan. Efter ett uppehåll är han nu på väg tillbaka. Foto: LBK

Han hade just fått en plats i ett av världens bästa lag – som 17-åring. Men en ödesdiger tur med jetski fick stora konsekvenser.

I fjol gjorde han comeback och kommande säsong spelar Filip Ljus i Boltic.

– Jag kommer satsa 100 procent, så får vi se var det landar, säger Ljus, 24.

Boltic värvar VM-guldhjälte: ”Blir tunga offensivt”Skyttekung till Boltic – återförenas med tvillingbrodern: ”Fajtas i toppen”

Filip Ljus har representerat alla ungdomslandslag, vunnit JSM-guld på Tele2Arena och för en kort stund varit en del i ett av världens bästa lag – Edsbyn.

Det mesta gick hans väg i ungdomsåren. Som 15-åring fick Ljus elitseriedebutera och snart även göra sitt första mål.

Karriären fortsatte på Edsbyns bandygymnasium och inför sitt sista år hade Ljus lyckats få en plats i A-lagets omklädningsrum. I ett Edsbyn som både lockade de största talangerna men också några av världens bästa spelare.

– Det låter kanske lite konstigt, säger Ljus när skadan kommer på tal.

– Men jag hade åkt jetski med min storebror och skulle lyfta upp den på vagnen. Det var en plåtvagn och jag gick rakt igenom plåten och hälsenan skars av, berättar han.

Förhoppningen var att komma tillbaka snabbt men det blev en betydligt tuffare resa.

– Först kände jag att det inte var någon större fara, det mesta hade flutit på för mig. Men jag blev av med alla muskler i benet, det blev en rejäl uppförsbacke. Jag ska inte skylla allt för mycket på skadan – men såklart påverkade det min utveckling.

Fyra säsonger med endast sporadiskt spel i olika klubbar blev det för talangen som allt mer kände att elitsatsningen var över.

– Jag hade lite kontakt med Ljusdal förra året, men lusten att spela fanns inte riktigt där och jag kände att jag nog hade slutat, egentligen. Men en go vän skulle vara tränare och jag bestämde mig för att ge det en chans.

”En riktig satsning”

Det beslutet visade sig vara startskottet på en ny satsning från det tidigare storlöftet som fått rejält blodad tand efter säsongen med Ljusdals division 1-lag Järvsö Bandy.

– Det var jäkligt kul och jag tycker att jag kom igång bra. Jag är 24 år gammal och känner att det är inte försent, jag har bestämt mig för att göra en riktig satsning, ge det en chans och komma i bra form.

Hur hamnade då den förre stortalangen i Boltic? Ett samtal från Ljusdals sportchef till Boltics dito och saken var klar.

– Jag ska gå i skola i Gammelkroppa. När Ljusdal ringde och frågade mig om jag skulle fortsätta så berättade jag att det var klart med en flytt. Då hjälpte Ljusdals sportchef till genom att ringa till Boltic. Sen ringde Per-Erik Saikoff till mig och vi hade ett bra snack och jag fick en bra känsla och det verkar vara ett härligt gäng i klubben.

Var i laget han placeras återstår att se, Ljus hanterar de flesta positionerna.
Var i laget han placeras återstår att se, Ljus hanterar de flesta positionerna. Foto: LBK

Nu väntar en sommar på hemmaplan innan Ljus flyttar till Värmland.

– Jag kommer satsa 100 procent och har gjort klart med en personlig tränare i sommar. Det blir stenhårt så får vi se var det landar, jag kommer förbereda mig så bra jag kan, säger han.

”Jättetalanger”

Boltics sportchef Per-Erik Saikoff har fått goda omdömen men säger också att det finns en osäkerhet kring formen i och med det långa uppehållet.

– När jag pratade med Ljusdal så tyckte de att vi vore dumma om vi inte gav honom chansen. Det var en av Sveriges bästa juniorer och det är en rejäl pjäs. Han är 192 centimeter och har börjat komma i bättre fysisk form nu. Vi hoppas såklart att han kommer igång bra hos oss. Det är en mångsidig spelare vi kan använda lite överallt – men troligen i försvaret så får vi se var i försvaret.

Förutom Ljus har Boltic knutit till sig ytterligare nyförvärv i Axel Carlsson, mittfältare från Vetlanda. Samt Gustav Karlsson, högerhalv, från Edsbyn.

– Det är jättetalanger födda 2004 som spelat juniorbandy. Lite oskrivna kort, men de vill satsa på bandy och vi ska ge dem chansen.

Nyligen förlängde klubben med nyckelspelare i Lucas Hovlund som jagades av elitserieklubben Motala. Ur fjolårstruppen pågår fortfarande samtal med två tongivande spelare.

– Jacob Bucht har inte förlängt än, vi hoppas såklart att han ska fortsätta. Sedan ska vi prata med Johannes Camilton också som inte förlängt, vi har mycket offensiv, men såklart en intressant spelare för oss ändå, säger Saikoff.

Artikeltaggar

BandyEdsbyns IFIF BolticKarriärNyförvärvPer-Erik SaikoffSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare