Hoppa till huvudinnehållet

Företagarna i Munkfors har bäst klimat enligt stor kommunenkät

Publicerad:
Företagarna i Munkfors ger kommunen ett gott betyg i den årliga enkätundersökningen.
Företagarna i Munkfors ger kommunen ett gott betyg i den årliga enkätundersökningen. Foto: Daniel Olausson

Företagarna i Munkfors trivs bäst i Värmland.

Det framgår av Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning.

Företagarna har betygsatt företagsklimatet i sina respektive kommuner i en skala från ett till sex. I frågan om ett sammanfattande omdöme noterade Munkfors kommun betyget 4,5. Det högsta i Värmland. Endast Säffle, Grums och Torsby nådde upp till betyget fyra, vilket är detsamma som bra.

– Givetvis påverkas företagen av osäkerheten i omvärlden samt högt kostnads– och ränteläge, stigande inflation och lågkonjunktur. Det gör att det blir ännu viktigare med bra företagsklimat, säger Anna Hedberg regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Myndighetsutövningen måste fungera bra och smidigt, rutiner och processer som påverkar företagen behöver förenklas excetra. Det ger stabila och goda förutsättningar för fortsatt utveckling.

Snittet för de 16 värmländska kommunerna blev 3,6. Karlstad nådde inte upp till snittet utan landade på 3,4.

— Enkätsvaren ger en vägvisning till kommunerna om vilka områden som företagen anser behöver förbättras. Det kan vara allt från upphandling, service och bemötande till dialog med beslutsfattare eller kompetensförsörjning, säger Anna Hedberg.

Sex kommuner fick ett högre värde i år jämfört med samma enkät 2022. Övriga tio står kvar på samma nivå eller backar.

– Trots att några kommuner fått sänkt betyg på det sammanfattande omdömet så är det fortsatt ganska bra nivå på företagsklimatet i Värmland som helhet.

Enkätsvaren väger tungt i den kommunranking som Svenskt näringsliv presenterar den 20 september.

Artikeltaggar

Anna HedbergEkonomiFöretagarnaInflationMunkforsMunkfors kommunNäringslivSvenskt NäringslivTillväxtUpphandlingVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.