I drygt 170 år har det brutits kalksten i gruvan i Persberg. Men efter en dom i Mark- och miljödomstolen upphör verksamheten omedelbart och uppemot tjugo anställda varslas.
– Det här beskedet kom som en chock. Det finns bara förlorare i det här beslutet, säger Svante Fielding, vd för SMA mineral som driver verksamheten.
Han berättar att domen, som kom i förra veckan, slog ned som en blixt från klar himmel. Tillståndet att bedriva verksamheten vid Gåsgruvan i Persberg strax nordost om Filipstad dras in med omedelbar verkan. Det beslutade Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. Huvudorsaken till att tillståndet dras in är att mängden uran i vattnet som pumpas ut från gruvan överstiger det tillåtna gränsvärdet.
– Domen är urbota dum. Mängden uran som pumpas ut är inte högre än tidigare utan det är gränsvärdet som har ändrats. Vårt uranvärde ligger långt under vad som tillåts i dricksvatten, säger Svante Fielding.
Mark- och miljödomstolen hävdar i sin dom att halten påverkar ekologin i det närliggande vattendraget Stampbäcken.
– Mätningar har tvärtom visat att den ekologiska statusen i Stampbäcken är god. Uranet kommer från berggrunden och koncentrationen av ämnet har förmodligen varit detsamma sedan brytningen startade, säger Svante Fielding.
Mätningar har tvärtom visat att den ekologiska statusen i Stampbäcken är god.
Kan vara slutet
Som grund för beslutet hävdar domstolen även att växt- och djurlivet i närliggande Igeltjärn är hotat samt att SMA mineral inte har uppgett varför det är viktigt att bryta kalk i just Gåsgruvan.
– Det är två jättekonstiga utlåtanden. Angående Igeltjärn så har det enligt undersökningar börjat att växa igen och kommer att vara helt borta om tio år. Därför har vi en åtgärdsplan där vi ska flytta på djur och växter. Vi har redan flyttat på mossor och lavar. säger Svante Fielding och fortsätter:
– Vi har brutit kalk i Gåsgruvan i 170 år och helt plötsligt ska vi behöva redogöra för vår betydelse.
SMA Mineral har fram till den 7 juni på sig att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.
– Sannolikt kommer vi att överklaga. Men ett nytt beslut kommer att dröja mellan sex och 18 månader. Under den tiden får vi inte fortsätta verksamheten och även om vi kan återuppta kalkbrytandet om ett år kommer vi troligtvis inte ha några kunder kvar.
Är det här slutet för Gåsgruvan?
– Risken finns, säger Svante Fielding.
Det var dock en oenig domstol som dömde att tillståndet skulle dras in. Två röstade för indraget tillstånd och en emot.
Svårt att förstå
Under tisdagsförmiddagen meddelade Svante Fielding personalen att de blivit varslade. Det var chockade och nedstämda medarbetare som samlades i lunchrummet en stund efter beskedet.
– Det känns tomt och overkligt. Jag har jättesvårt att ta in det jag nyss har hört, säger Tobias Göransson som arbetar som sprängarbas.
Han är snart fyrtio år och har jobbat på Gåsgruvan sedan han tog studenten för 21 år sedan.
– Jag vet ju inget annat än det här. Jag vet inte vad som händer med mig nu, all motivation är borta, säger han.
Säsongsarbetaren Sara Wåhlén har förberett sig på att söka nya jobb.
– Jag ser ingen framtid här längre. Jag är dessutom en av dem som kommer att få sluta först. Den här domen förstör så mycket för så många.
Vad kommer du att sakna mest?
– Arbetskamraterna. Det är fantastiskt bra stämning här, säger Sara Wåhlén och får medhåll av kollegorna i lunchrummet.
Gåsgruvan
• Kalkstenen i Gåsgruvan i började att brytas omkring år 1850.
• Bolaget SMA mineral med huvudkontor i Persberg har drivit verksamheten sedan 1980.
• Kalken som bryts i Gåsgruvan går till femtio procent av all sjökalkning i Sverige. En stor del går även till jordbruk och till företaget Gåsgruvan kalcit AB som tillverkar bestrykningsmedel för pappersindustrin.