Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskans stöttning till Madridstjärnan efter rasismskandalen: ”Måste kämpa”

Publicerad:
Real Madrid's Vinicius Junior utsattes för rasistiska påhopp från Valenciafansen i helgens ligamatch.
Real Madrid's Vinicius Junior utsattes för rasistiska påhopp från Valenciafansen i helgens ligamatch. Foto: Alberto Saiz

Real Madrids Vinícius Júnior utsattes för rasism i bortamötet med Valencia.

Nu agerar stjärnans klubb och dessutom stöttas den brasilianske stjärnan av värmländska Italienproffset Julia Karlernäs.

"Rasism hör inte hemma någonstans, skriver hon på sin Instagram.

Vinícius Júnior blev utvisad i slutskedet av söndagens förlustmatch, 0–1 mot Valencia, i La Liga. Efteråt använde brasilianen sociala medier för att gå till hårt angrepp mot de rasistiska påhopp han menar att han fick utstå från publiken under matchen.

"Rasism är normalt i La Liga", skriver han på Twitter, och utvecklar att ligan som "en gång tillhörde Ronaldo, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo och Messi" nu "tillhör rasister".

"Ett land av rasister"

22 åringen har även tidigare varit i fokus för glåpord och påhopp från motståndarsupportrar.

"I dag, i Brasilien, är Spanien känt som ett land av rasister", skriver han vidare, samtidigt som han poängterar att landet välkomnat honom.

La Liga har på sin webbplats meddelat att de ska undersöka de rasistiska påhoppen som riktades mot Vinícius Júnior. Real Madrid har i ett uttalande på klubbens webbplats meddelat att de tar avstånd och fördömer händelserna mot Vinícius Júnior.

"Med tanke på allvaret i händelserna som inträffade har Real Madrid vänt sig till den statliga åklagarmyndigheten", skriver de i ett uttalande.

Julia Karlernäs .
Julia Karlernäs . Foto: Janerik Henriksson/TT

Vinícius Júnior backas även av värmländska anfallsstjärnan Julia Karlernäs, som spelar för italienska Serie A-klubben Como.

"Rasism hör inte hemma någonstans. Vi måste kämpa mot det på alla nivåer i samhället", skriver Torsbytjejen på sin Instagram där hon lagt upp en bild på Madrids publikfavorit.

Även Valencia tar avstånd från agerandet från sina fans.

"Förolämpningar mot motståndare har ingen plats i fotboll och stämmer inte överens med Valencias värderingar och identitet. Klubben utreder vad som hänt och kommer att vidta de strängaste åtgärderna mot gärningsmännen", skriver de i ett uttalande.

Artikeltaggar

FotbollJulia KarlernäsReal MadridVinicius Júnior

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.