Vandalismen fortsätter – här är nya tilltaget: ”Skulle kunna ske allvarliga olyckor”

Publicerad:
Hålen som de saknade brunnslocken har lämnat är både stora och djupa nog för att åsamka någon personskador av allvarligare slag, och därför har Sunne kommun gått ut på sociala medier för att varna om den här sortens tilltag. Foto: Sunne kommun

Någon eller några har roat sig med att plocka bort lock från brunnar i centrala Sunne.

Ett potentiellt livsfarligt busstreck.

– Om ett barn skulle ramla ned så skulle de kunna ske allvarliga olyckor, säger Kent Albinsson, teknisk chef på Sunne kommun.

Kommunen gick själva ut med det ytterst olämpliga i den här helgens tilltag. Man har hittills identifierat tre brunnar vars galler har tagits bort helt och tekniska avdelningen har under måndagen spärrat av för att varna allmänheten om de oskyddade brunnarna.

– Det har skett här under helgen där någon har genomfört den här skadegörelsen. De är sådana rännstensbrunnar som de har lyft gallret från och det är oturligt för det kan ske olyckor, säger Kent Albinsson.

På vilket är det olämpligt att ta bort gallren, skulle du säga?

– De sitter ju där av en anledning och det är ju för att man inte ska ramla ned i dem. De är 40 centimeter i diameter de här brunnarna och om ett barn skulle gå där och ramla ned så kan det ske allvarliga olyckor, men också om du cyklar över dem och det kan säkert också bli skador på bilen om en bil kör över dem.

Kommunen har behövt lägga både tid och pengar på en rad olika former av skadegörelse de senaste veckorna.
Kommunen har behövt lägga både tid och pengar på en rad olika former av skadegörelse de senaste veckorna. Foto: Daniel Olausson

Förutom risken för personskador tvingas nu Sunne kommun återigen spendera pengar kopplade till andras skadegörelse. Brunnslocken har ännu inte gått att hitta och nya sådana tror Kent Albinsson skulle kosta någonstans i trakterna 5 000-10 000 kronor.

– Och behöver man sätta en hel sådan brunn så kostar det totalt sett kanske 30 000 kronor, säger han och hoppas på tips från Sunneborna som kan leda fram till att man antingen hittar brunnslocken, eller får vetskap om ytterligare brunnar utan lock.

Flera fall av skadegörelse

Händelsen är polisanmäld och en i raden av den våg av skadegörelse vi berättade om i lördags.

– Det är väl oroväckande, säger Kent Albinsson.

– Det har varit här med ljusbollarna i rondellen och bommar på ”Frycke” och så har man kastat sten på glasburen på Mejeriängen också. Så det är lite tråkigt att det här ska behöva hända.

LÄS OCKSÅ:

Nya sabotage – bommarna förstördes efter veckor av försök: ”Vad är syftet?”Ljusbollarna förstörda: ”Ser ut som att någon har hoppat på dem”Konstburen vandaliserad – dyr nota för SunnebornaSkolelev glömde stänga av vattnet – kostade kommunen nästan halv miljon kronor

Artikeltaggar

Brott, lag och rättMejeriängenOlyckorPersonskadorSkadegörelseSociala nätverkSunneSunne kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare