Regionen satsar – men siktar på minusresultat 2024: ”Ett utmanande arbete”

Publicerad:
Åsa Johansson (S), Elisabeth Björk (V) och Erik Evestam (C) presenterade Region Värmlands fyra stora satsningar 2024. Foto: Peter Bäcker

Nytt styre, nya satsningar och minusbudget för andra året i rad. Region Värmlands politiska styre har lagt fram sitt budgetförslag för 2024.

– Det ekonomiska läget är otroligt tufft. För att kunna ge värmlänningarna bra vård gör vi ett undantag gällande målet att ha överskott, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Majoritetsstyret i Region Värmland – S, C och V – presenterade sitt första budgetförslag vid lunchtid under måndagen. Förslaget innebär en 488 miljoner kronor större budget än 2023 och landade på totalt 11,3 miljarder kronor.

Mest pengar går till regionens vårdcentraler som får dela på 30 miljoner.

– Det är där våra medborgare får sin närmaste vård, säger regionrådet Erik Evestam (C).

I den satsningen ingår att få fler patienter att göra digitala vårdbesök.

– På så vis kan vi frigöra kapacitet för dem som behöver fysisk vård, fortsätter Evestam.

Under hösten ska målsiffror tas fram för hur många patienter som regionen vill ska öka sina digitala besök.

– Vi har märkt att dessa patienter är väldigt nöjda med metoden, säger Åsa Johansson.

Flera satsningar

Inflation och höga drivmedelspriser gör att Region Värmland skjuter till 25 miljoner kronor för att kunna kompensera de ökade kostnaderna inom kollektivtrafiken.

– Kollektivtrafiken är en del av framtiden och den måste fungera i alla avseenden, säger regionråd Elisabeth Björk (V).

Tidigare i år aviserades en satsning på värmlänningarnas psykiska hälsa som innebär fortbildning av vårdcentralernas personal samt att vårdsamordnare och psykologer anställs på vårdinrättningarna.

Region Värmland fortsätter på den inslagna vägen och avsätter en miljon kronor för en kraftsamling på barn och ungas välmående.

– Vi måste lägga kraft på förebyggande åtgärder och arbeta för att de är delaktiga inom kultur-, fritids- och idrottsliv, säger Elisabeth Björk.

Den fjärde investeringen ska göras på vårdpersonalen och den görs inte med en bestämd summa pengar.

– Medarbetarna är vår viktigaste resurs och vi ska se till att ha en hållbar personalpolitik, säger Björk.

Kollektivtrafiken är en del av framtiden och den måste fungera i alla avseenden.
Elisabeth Björk (V)

Budgetarbete

Det ekonomiskt ansträngda läget gör att 227 miljoner kronor av nästa års budget tas ur resultatutjämningsreserven. Trots den tuffa situationen säger Åsa Johansson att planen är att budgeten ska vara i balans redan 2025.

– Där har vi ett utmanande arbete framför oss och vi jobbar med att få ner hyreskostnaderna samt att sänka utgifterna med rätt och effektiv vård. Men framför allt skulle vi behöva ett tillskott från regeringen.

Budgeten för 2024 fastställs under regionfullmäktigemötet den 14 juni.

Åsa Johansson (S) Region budget.
Åsa Johansson (S) Region budget. Foto: Peter Bäcker
Regionens satsning: miljonregn över Värmlands vårdcentraler

Artikeltaggar

Åsa JohanssonBudgetarElisabeth BjörkErik EvestamKollektivtrafikPsykisk ohälsaRegionens husSjukvårdVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare