Karlstad Fotbolls vd om lagbygget och svaga starten: ”Kan inte vänta med att agera”

Publicerad:
Karlstad Fotboll har haft en tuff start på säsongen och ligger på nedflyttningsplats. Foto: Tommy Andersson

Karlstad Fotboll föll ännu djupare ner i hålet och nu är det långt till toppen efter helgens förlust.

I en stor intervju ger vd Thomas Andersson sin syn på lagbygget, sommarvärvningar och förtroendet för ledarstaben.

– Vi diskuterar, vrider och vänder på allt, säger Thomas Andersson.

Under vintern höll klubben presskonferens efter presskonferens där profiler och spelare som lyckats på andra håll presenterades. Nu skulle Karlstad Fotboll bli ett lag som både levererade resultat och intresse från Karlstadsbor och värmlänningar.

När det gäller det sistnämnda går inte annat att säga än att klubben lyckats med att locka folk till matcherna. Klubben har seriens bästa hemmasnitt med 991 personer, klart före tvåan Sandviken på 728 personer.

– Svårt för mig att jämföra med hur det sett ut tidigare i Karlstad, med vad jag förstår var det längesen det fanns ett sånt stort fotbollsintresse. Folk hör också av sig till oss när det inte gått bra – vilket visar att det finns ett engagemang, säger Andersson.

Men frågan är, finns tålamodet hos publiken om kräftgången fortsätter.

– Vi vill bjuda på en trevlig fotboll och visst har det och resultat en stor betydelse. Det är inte som med de största klubbarna i landet, dit det kommer 15 000 oavsett hur det går. Framgång föder publik och ska publiken kommer i samma utsträckning behöver vi plocka lite poäng och vinna matcher.

Andersson menar att tabellen, den ljuger inte. Karlstad Fotboll är inte bättre än åtta poäng på nio matcher och i helgen föll laget med 3–0 på bortaplan mot Umeå.

– Laget har kapaciteten att vara bättre, truppen är bättre än så här men åtta poäng, där är vi i dag. Får vi till allting och stjärnorna står rätt, då är vi ett klart bättre lag.

Har förväntningar utifrån, i takt med att meriterade namn anslutit, varit orimliga?

– Om förväntningarna varit realistiska eller inte, det har jag svårt att säga. Nu tillhör vi de sämre lagen i serien och det måste vi förstå.

Hur ser du på lagbygget – det finns meriterade nyförvärv som inte nått upp till nivån de haft i andra klubbar?

– När jag kom till klubben var det mesta färdigt, det var bara Björndahl vi värvade. Svårt för mig att recensera arbetet som gjordes innan det. Men vi har blandat och det finns spelare som inte kommit upp i nivå som tidigare av våra nyförvärv. Det finns också de som var här tidigare som heller inte nått samma nivå. Just nu har vi de spelare vi har och det jobbar vi med.

Under starten av säsongen har klubben skiftat mittbackspar flera gånger om och mittfältaren Andreas Bellander har klivit ned som mittback. För att i nästa match återvända till mittfältet.

– Bellander är ingen mittback, han ska helst vara på mittfältet där gör han mest nytta. Självklart kan man önska att det ska finnas fler spelare att välja på, några positioner kanske det saknas på. Mittbackssidan kan vara en av dem.

Har sättet ni pratar om sommarfönstret ändrats sedan du anslöt i början av mars?

– Då pratade vi om att vi får se hur serien startar. Finns det behov till sommaren får vi se. Självklart var förhoppningen att vi skulle ligga bättre till. Jag tycker vi har en bra erfarenhet med en mix av yngre spelare vi vill slussa in. Så får vi se om det finns utrymme att göra förändringar senare.

Thomas Andersson som var mångårig sportchef för Hammarby blev i mars vd i Karlstad Fotboll.
Thomas Andersson som var mångårig sportchef för Hammarby blev i mars vd i Karlstad Fotboll. Foto: Helena Karlsson

Andersson har varit med om svackor förut och tillsammans med spelare och ledare vänder klubben på alla stenar.

– Jag har daglig kontakt med tränargänget och vi har haft möten och samtal med spelare och tränare. Alla vet vad som gäller och är inte nöjda.

Har förtroendet för huvudtränaren Albert Bunjaki rubbats?

– Han är vår huvudtränare och har fullt förtroende. Han är kanske den som är mest besviken. Det finns inga tankar på att att byta tränare.

Kan det bli aktuellt att komplettera ledarstaben?

– Vi diskuterar, vrider och vänder på allt. Men vad vi diskuterar internt kan jag inte säga till dig.

I dagsläget finns inga planer på att byta ut Albert Bunjaki.
I dagsläget finns inga planer på att byta ut Albert Bunjaki. Foto: lisa olaison nwt

För Karlstad Fotboll finns inget annat än att inse att klubben är indragen i en bottenstrid som kan sluta på allra värsta sätt.

Allt för många gånger har Andersson sett klubbar som inte insett allvaret i sitt läge innan det varit försent.

– Det finns inget färdigt recept på hur en trend bryts, allt är unikt. Det första är att inse läget för i många lag tar det för lång tid. De tror att det ska vända, att det ska lösa sig. Men man kan inte vänta med att agera utan att det gäller att hoppas att det man bestämmer sig för ska fungera, säger Andersson och tillägger:

– Om ytterligare nio matcher ska vi inte strida med kniven på strupen. Det är en jobbig sits, men vi kommer ta oss ur den, det är jag övertygad om, säger han.

”Nu sätts ert engagemang på prov – är det lika kul att vara med även nu?”

Artikeltaggar

Albert BunjakiFotbollIF Karlstad FotbollThomas Andersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare