HD tar inte upp ärendet – Robin Dahléns skadeståndsmål tillbaka på ruta ett

Publicerad:
Ärendet med Robin Dahléns miljonskadeståndskrav på Arvika kommun är nu tillbaka på ruta ett igen. Foto: Helena Karlsson

Robin Dahlén hade i princip fått tre miljoner på banken efter tingsrättens missar. Men efter ett halvårs processande i domstol så är ärendet nu tillbaka på ruta ett.

– Det är som det är, men nu är Robin och jag på hugget, säger Robin Dahléns advokat Stefan Liliebäck.

På grund av ett par olika missar från Värmlands Tingsrätts sida såg det ett tag ut som att Robin Dahlén skulle få de dryga tre miljoner som han begärt i skadestånd från Arvika kommun – utan att frågan ens prövats i domstol.

Men så blir det alltså inte. Efter att ärendet valsat upp och ned i det juridiska systemet under ett drygt halvår så har nu Högsta Domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd för den kvarvarande frågan – den om huruvida återvinningen av tredskodomen gått rätt till eller ej.

”Manegen krattad”

Robin Dahlén och Stefan Liliebäck har hävdat att återvinningen av tredskodomen gått felaktigt tillväga eftersom den inte skett skriftligen, men när frågan om skriftlighetskravet för några månader sedan prövades i hovrätten så ansåg de att skriftlighetskravet var uppfyllt, eftersom någon på tingsrätten skrivit ned Arvika kommuns inringda begäran.

Robin Dahléns advokat Stefan Liliebäck.
Robin Dahléns advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

Något som Lilliebäck då, liksom nu, ansåg vara absurt.

– Det innebär att manegen nu är krattad för att man bara kan ringa upp tingsrätten trots att det finns krav i lagen på att det ska vara skriftligt, säger han.

Det här borde ju vara av ganska stort intresse att pröva, varför tror du att HD valt att inte ta upp fallet?

– Det enda jag kan tänka mig är att de måste tycka att det är så självklart att det inte ens är värt att pröva.

Men när de nu inte prövar det och det finns en hovrättsdom, betyder inte det att man kan hänvisa till det här fallet då för att runda skriftlighetskravet?

– Det kanske man kan säga. Och det var det jag resonerade kring i mitt överklagande, att de måste sätta stopp för det här.

Tas upp igen

HD:s beslut att inte ta upp ärendet innebär att det ursprungliga skadeståndsmålet kan tas upp igen, efter att ha legat i träda under det långa processandet kring diverse formalia.

Den 13 juni är det planerat för muntliga förberedelser i ärendet.

– Det känns ändå bra att vi nu äntligen kan gå vidare med det här målet. Det har ju tagit en väldig tid med hela den här hanteringen som har varit kring målet, säger Stefan Liliebäck.

Bakslag för Robin Dahlén i hovrätten – godkänner tingsrättens hanteringDahlén anser hela domstolen som jävig – kräver att skadeståndsmålet flyttasTingsrätten ändrade sig efter medierapporteringen: ”Det blev bråttom som sjutton”Kronofogden utmäter skadeståndet – låser tre miljoner på kommunens kontoKronofogden kräver Arvika kommun på tre miljoner kronorDomstolen går emot Robin Dahlén i omtalade skadeståndsmåletRobin Dahlén får inte byta domare: ”Saknar lagstöd”Domare var jäviga – plockas bort från omtalade miljonskadeståndetTingsrättens chef om uppmärksammade skadeståndsmålet: ”Jag är jävig”Kräver att miljonskadeståndet betalas ut: ”Tingsrätten gjorde fel igen”Kommunen avvisar skadeståndsanspråk i Kevin-falletWeine Dahlén efter turbulensen: ”Sandlådenivå från myndighetshåll”Arvikas kommundirektör: ”Vi har lidit skada av det här”Miljondomen dras tillbaka – kommunen hade svaratRobin Dahlén vill ha tre miljoner från kommunen: ”Vill slåss för min sak”Arvika kommun hotas av skadestånd på tre miljoner

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott, lag och rättDomstolarÖverklagandenRobin DahlénStefan LiliebäckVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare