Hoppa till huvudinnehållet

Regionen förordar Karlstad – men inte på de norra flygplatsernas bekostnad

Publicerad:
Flyglinjen trafikeras fram till och med 2027, men vad som händer efter det vet ingen i nuläget.
Flyglinjen trafikeras fram till och med 2027, men vad som händer efter det vet ingen i nuläget. Foto: Daniel Olausson

Region Värmland ser positivt på förslaget att införa allmän trafikplikt på Karlstad airport.

Men det får inte ske på bekostnad av flyglinjen i norra länet, framför man i sitt remissvar.

Regionen sällar sig därmed till skaran som förespråkar fortsatt linjeflyg mellan Torsby, Hagfors och Arlanda.

”Denna flyglinje utgör en viktig transportfunktion för berörda kommuner och med en avsaknad av allmän trafikplikt riskeras kommunernas och i förlängningen även regionens utveckling att försämras”, skriver man i det svar som regionala utvecklingsnämnden hade att ta ställning till vid sammanträdet förra veckan.

Där framför man alltså också sin positiva inställning till hur Karlstad airport bör ingå i gruppen flygplatser med allmän trafikplikt, alltså med en upphandlad flyglinje till och från Arlanda.

”Ren kapitalförstöring”

I Hagfors fattade en enig kommunstyrelse beslut om sitt yttrande i frågan den gångna veckan. Här ställer man sig främst lite frågande till varifrån förslaget om att avveckla flyglinjen kommer.

– Personligen så förstår jag inte eftersom det inte ingick i det uppdrag som utredaren hade, säger Boo Westlund (OR), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Sedan handlar det också om en ren kapitalförstöring. Det har plöjts ned mycket pengar i flygplatserna i både Torsby och Hagfors och det har staten gjort i syfte att ha trafik på dem. Tar man bort linjen så tar man också bort våra möjligheter att ha flygplatserna i drift. Det är den krassa verkligheten.

Region Värmland är till stora delar belåtna med utredarens förslag, men vill inte att flyglinjen Torsby, Hagfors, Arlanda avvecklas.
Region Värmland är till stora delar belåtna med utredarens förslag, men vill inte att flyglinjen Torsby, Hagfors, Arlanda avvecklas. Foto: Håkan Strandman

Här släpper man inte frågan i och med att yttrandet har lämnats in till landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Boo Westlund förklarar att man har långt gångna planer på att få besök på plats i Hagfors från ledamöter i riksdagens trafikutskott.

– Det är bra, det visar också på att det finns intresse kring frågan, säger han och förklarar vad man hoppas få ut av mötena.

– Inte mer än att faktiskt få en chans att beskriva hur det påverkar oss. Det är inte så att vi varje dag går ut och berättar om flygplatserna eller varför de är viktiga, här får vi en chans att göra det och då är det också en chans vi definitivt ska ta.

Artikeltaggar

AmapolaBoo WestlundFlygplatserHagforsKarlstads flygplatsKommunstyrelsenOberoende realisterRegion VärmlandSamhälleStockholm-arlandaTorsbyTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.