Hoppa till huvudinnehållet

P-G tillbaka som etta: ”Jäkligt kul rally – riktigt högt tempo”

Publicerad:
P-G Andersson och Anders Fredriksson från Årjängs MK vann det Sydsvenska rallyt.
P-G Andersson och Anders Fredriksson från Årjängs MK vann det Sydsvenska rallyt. Foto: Annemo Friberg

P-G Andersson med kartläsare Anders Fredriksson tog hem tungviktsklassen i Sydsvenska rallyt med 11,5 sekunder till andraplacerade Jonas Åkesson och Maja Bengtsson.

Värmländske talangen fixade ny dubbelvinst: ”Gjorde en liten repris”

När årets första deltävling i rally-SM, Rally Lima, kördes i februari blev det för Per-Gunnar ”P-G” Andersson, Årjängs MK, en niondeplats i internationella 4wd och i totalställningen placerade han sig som femma.

19-20 maj var det dags för andra SM-deltävlingen i form av Sydsvenska rallyt och där blev det seger för P-G som vunnit tungviktsklassen i SM tre år i rad. Årjängsduon P-G och kartläsare Anders Fredriksson i en Ford Fiesta vann med 11,5 sekunder före Jonas Åkesson, Karlskrona AK, med kartläsare Maja Bengtsson Älmhults i en Skoda Fabia R5.

– Jag är väldigt nöjd med helgen, säger P-G Andersson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det har varit ett jäkligt kul rally med riktigt högt tempo och Jonas Åkesson har legat och flåsat oss i nacken hela tiden. Så vi har fått köra med fullt fokus och inte kunnat slappna av överhuvudtaget.

Tredjeplatsen fixade Fredrik Åhlin, Karlstad MC Bil, ihop med kollegan Joakim Sjöberg, Hofors MS, i en Skoda Fabia R5 och fyra blev Patrik Flodin från Ilsbo MK som tävlar med Forshaga MC:s Göran Bergsten i en Volkswagen Polo.

Mini-marginaler

Flodins team meddelar i ett pressmeddelande att Patrik Flodin tappade 30 sekunder redan på första sträckan på grund av en punktering och det blev såklart kännbart.

– Det är lite för mycket tid att tappa i det här sällskapet, säger Flodin i pressmeddelandet och berättar om lördagens fajt om tredjeplatsen med Fredrik Åhlin som Åhlin alltså till slut tog hem med 0,1 sekunders marginal.

– Vi hade en otroligt rolig och tajt fajt med Åhlin. De här täta kamperna är något jag saknat när jag körde Volvo och det fick oss att tagga till rejält. Jag slet lite med att gå ut som första bil och hade det tungt i lösgruset, det var ett tag sen vi gjorde det sist. Men det är spelets regler och jag lyckades ändå vinna två sträcksegrar.

Resultaten i Sydsvenska rallyt gör att Flodin och Bergsten toppar en knallhård mästerskapstabell med 45 poäng i jakten på SM-titeln. Fredrik Åhlin är tvåa med samma totalpoäng och P-G är på tredje plats med 44.

Årjängsduon P-G Andersson och Anders Fredriksson.
Årjängsduon P-G Andersson och Anders Fredriksson. Foto: Emotorsport.se

Ny dubbelseger

I klassen internationella 2wd blev det segerjubel för Isak Reiersen, Östmarks FF, med kartläsare Lucas Karlsson från SMK Nyköping i en Ford Fiesta och vinstmarginalen blev 4,6 sekunder till Melvin Bengtsson, Kullings MS. Theo Bergsten, Forshaga MC, är kartläsare till Liam Berg, Linköpings MS, och den duon slutade på fjärde plats i en Ford Fiesta R2.

Isak Reiersen vann även JSM-klassen och med totalt 58 inkörda poäng på två SM-deltävlingar toppar han JSM-tabellen med stor marginal, och samma sak med internationella 2wd-klassen.

I standard-klassen blev det en femteplats för Jan Johansson, Fryksdalens MK med kartläsare Christian Olsson, Forshaga MC, i en Nissan Sunny GTI. I mästerskapstabellen är Johansson tvåa med 42 poäng och Elliot Sjögren, Västra Östergötlands MK, är etta med 48.

19-åring vände haveri till dubbel klasseger i SM-premiären: ”Herregud”

Sydsvenska rallyt – internationella 4wd

1) P-G Andersson, Årjängs MK, 58.15,4.

2) Jonas Åkesson, Karlskrona AK, 58.26,9 (+11,5).

3) Fredrik Åhlin, Karlstad MC Bil, 59.02,4 (+47,0).

4) Patrik Flodin, Ilsbo MK, 59.02,5 (+47,1).

5) Kalle Gustafsson, Haninge MK, 59.39,7 (+1:24,3).

SM-tabellen efter två av fem deltävlingar

1) Patrik Flodin, Ilsbo MK, 45 poäng.

2) Fredrik Åhlin, Karlstads MC Bil, 45.

3) P-G Andersson, Årjängs MK, 44.

4) Albin Nordh, Ydre MK, 31.

5) Ole Christian Veiby, KNA Kongsvinger, 29.

Artikeltaggar

ÄlmhultAnders FredrikssonFredrik ÅhlinGöran BergstenIsak ReiersenPatrik FlodinPer-Gunnar AnderssonRallyRally-SM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.