Hoppa till huvudinnehållet

Man våldtog, slog och uppmanade kvinna till självmord – skyller på hårt sex

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

Under flera år ska en kvinna ha blivit utsatt för våld av en 44-årig man. Nu åtalas mannen för elva olika brott, varav nio mot den utsatta kvinnan.

I slutet av april 2020 ska 44-åringen ha slitit ned en kvinna han hade en relation med på golvet, släpat runt henne, slagit henne på kroppen och sparkat på hennes revben så att hon fick en revbensfraktur. Under hela tiden höll han också en elpistol nära henne.

Ett par månader senare gav han sig på henne igen. Då ska han återigen, ha sparkat och slagit henne – och tagit stryptag på henne. I samma veva ska han också ha våldtagit henne, efter att han band fast hennes handleder med buntband, och hotat henne med en kniv mot hennes hals.

För de handlingarna åtalas han för misshandel, våldtäkt och grovt olaga hot – men åtalet tar inte slut där.

Från slutet av december 2022 till i början av mars 2023 ska 44-åringen ha misshandlat, hotat och ofredat samma kvinna igen. Enligt åtalet har han tagit stryptag på henne, ringt flertalet samtal – bland annat under nattetid – till henne och skickat flera kränkande meddelanden.

Han ska också ha besökt hennes bostad på natten och skickat mail där han säger att han ska döda henne. I ett annat mail ska han ha uppmanat henne att begå självmord.

Hävdar att samtycke fanns

När mannen blir förhörd om anklagelserna skyller han flera av händelserna på att han och kvinnan har haft hårt sex och att han har varit dominant. Han hävdar att det fysiska våldet har skett med samtycke och att kvinnan också har slagit, skrikit och hotat.

Meddelandena han skickade till kvinnan i början av året ser han inte som något ofredande, utan som ”känsloyttringar”.

Under ett av förhören spelar polisen upp en ljudinspelning där man hör mannen säga till den målsägande kvinnan att hon ska dö. När hans uttalande i inspelningen ifrågasätts av förhörsledaren säger han att de båda ”i flera års tid har sagt att de ska ta död på varandra”.

När våldtäkten kommer på tal i förhöret hävdar 44-åringen att det var kvinnan som bad honom göra det han gjorde och att han alltid försäkrar sig om att hon är med på noterna – genom att se på ”hennes sätt att vara eller hur hon pratade”.

Hans berättelse kring revbensfrakturen låter ungefär likadant.

– Menar du att hon samtyckt till att du ska slå så revbenet går sönder? undrar polisen i förhöret.

– Ja, jag vet inte, jag minns inte, svarar 44-åringen.

Han säger också att han inte förstår varför hon anmäler honom, men att hennes motiv kan vara ekonomiskt – eller en hämndaktion.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHotMisshandelOlaga hotVåld mot kvinnorVåldtäktÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.