Hoppa till huvudinnehållet

Felix, 18, får stipendium för att starta eget: ”Jag har en tydlig plan”

Publicerad:
Felix Almlöf Ambjörnsson har fått stipendium
Felix Almlöf Ambjörnsson har fått stipendium Foto: Peter Bäcker

Felix går fortfarande i gymnasiet, men har full koll på vad för företag han ska driva. För sin affärsidé tog han nyligen emot stipendiet Framtidsbygget 2023.

– Så här känns det, säger Felix Almlöf Ambjörnsson.

Felix Almlöf Ambjörnsson är uppväxt på en gård på landet. Där fanns det alltid saker som behövde fixas eller lagas.

– Jag har aldrig behövt fundera på vad jag ska göra med min tid. Därför kändes det naturligt att välja en praktisk linje på gymnasiet, när det blev dags för det.

I dag läser han El och Energi på Karlstads praktiska gymnasium, vilket passar honom bra.

Det är även inom det han vill jobba och bygga karriär. I framtiden vill han starta eget företag, och planen på vad han ska göra är redan klar.

Sin idé skickade han in till Swedol och Tools, som tillsammans delar ut stipendiet Framtidsbygget. Stipendiet ges för att underlätta ungas väg in i yrkesbranschen.

– Jag skrev en bra ansökan. Jag har en tydlig plan som jag kunde förmedla. Det är kul att få stipendiet, jag hade inte väntat mig det.

Att få vara egen företagare är en dröm som har växt fram.

– Det är skönt att få bestämma själv över sin tid och sina dagar, och vara sin egen chef, säger Felix Almlöf Ambjörnsson.

Stipendiet är på 25 000 kronor. Pengarna ska användas för att starta företaget.

Kommer det vara svårt att låta pengarna vara, tror du?

– Nej, det är bara att låta dem vara. Jag tänker inte röra dem förrns det är dags.

Innan han startar sitt eget tänker han nämligen arbeta något år först, för att skaffa sig mer erfarenhet och behörighet. Bara för att man har läst el på gymnasiet får man inte göra alla former av elinstallationer, förklarar han.

Intresset för bilar har alltid funnit där. På fritiden köper han, fixar till och säljer. Och det är inte bara bilar han renoverar, utan även annat, som båtar.

Nyss fyllda 18 år är det dock fullt fokus på övningskörning som gäller, och uppkörningen närmar sig.

– Teoriprovet satte jag full pott på. Alla rätt, säger Felix Almlöf Ambjörnsson.

En bil står parkerad utanför huset. Den väntar på den dag han får körkortet i sin hand och kommer få ersätta Felix Almlöf Ambjörnssons a-traktor.

– Jag ska bara få ordning på bromsarna och kylaren, sen så, säger Felix Almlöf Ambjörnsson. Fixare ut i fingerspetsarna.

Felix Almlöf Ambjörnsson har fått stipendium
Felix Almlöf Ambjörnsson har fått stipendium Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

BåtarElEnergiGymnasieskolanKarlstadMiljöSkola och utbildningSwedol

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.